Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Tělesná teplota, srážlivost krve, stimulanty

14.5.2020

Dotaz

Dobrý den! Je při užívání stimulantů normální mít sníženou tělesnou teplotu? Příležitostně užívám kokain, extázi a amfetamin. Vždy je mi zima, mám studené ruce. Jednou jsem si naměřila i teplotu 35,8 stupňů. Mohou s užíváním být spojené trvalé potíže s termoregulací? Můj druhý dotaz se týká srážlivosti krve. Zvyšuje se při užívání stimulantů (zejména kokainu) viskozita a následně srážlivost krve? Nekouřím ani neužívám hormonální antikoncepci. Přesto mám po užití těchto drog nepříjemné pocity v rukou a nohou. Bylo by možné v rámci harm reduction užívat před užitím těchto drog léky na ředění krve? Děkuji za odpověď

30811
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Stimulanty, mezi které patří látky, o kterých píšete, mají opravdu vliv na termoregulační centrum. Často se mezi riziky užívání stimulantů mluví spíše o opačném problému - o riziku přehřátí organismu. Ale i pocity chladu se mezi popisovanými účinky objevují, například při nájezdu. Mělo by se však jednat o potíže ohraničené užitím a po odeznění účinků látek se vracet k normálu.

Píšete ale také o snížené tělesné teplotě. To není pro úžívání stimulantů příliš obvyklé, běžným jevem je naopak její zvýšení. Je také otázkou, jakou tělesnou teplotu máte běžně, mimo dny, kdy užíváte kokain, extázi či amfetamin. Podle některých vědeckých výzkumů dochází v posledních dekádách ke snižování obvyklé tělesné teploty v populaci, viz článek ZDE. Nízká tělesná teplota by však mohla poukazovat i na zdravotní potíže nesouvisející s užíváním drog. Například při onemocnění štítné žlázy může docházet k problémům s termoregulací a až k podchlazení organismu, více se o tomto můžete dočíst v tomto ČLÁNKU. V tomto by Vám měl poradit Váš ošetřující lékař.

Co se týče krevní srážlivosti, stimulanty srážlivost zvyšují, viz podobný dotaz ZDE. U zdravého člověka to ještě nemusí znamenat zdravotní ohrožení. Nicméně pokud byste měla geneticky dány sklony k vyšší srážlivosti (například Leidenskou mutaci), mohlo by Vám hrozit riziko trombózy (ucpání žil) a to i přesto, že se u Vás nevyskytují další nepříznivé faktory (užívání antikoncepce, kouření, apod). Nepříjemné pocity v rukou a nohou by mohly být signálem, že se něco děje. Doporučuji v tomto směru navštívit lékaře, Vaše obtíže s ním probrat a podstoupit vyšetření, aby se vyloučilo (případně včas diagnostikovalo) nějaké vrozené onemocnění.

Nasazovat si sama bez konzultace s lékařem léky na srážlivost považuji za vysoce rizikové. Rozhodně však může pomoct dodržovat pitný režim, přiměřeně se hýbat a nesetrvávat dlouho v jedné pozici, při které jsou cévy a žíly na nohou a rukou utlačovány (sezení nohu přes nohu apod.).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality