Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Problémy při usínání, pervitin

21.5.2020

Dotaz

Dobrý den, je mi 19 let a v životě jsem zkusila už hromady marihuany, emko, extáze, LSD, různé prášky, ale nejdelší a nejtěžší období bylo období užívání pervitinu, které trvalo kolem pěti měsíců. Vše mi ukázal a navedl do toho bývalý přítel, v té době jsme byli spolu. Jenže on byl těžký feťák, míval toxické psychózy, paranoju atd. a při jednom takovém záchvatu mi vytrhal vlasy, přefetoval mě, škrtil mě...skončila jsem s modřinama po celém těle, všude šrámy, k tomu jsem byla úplně v šoku, protože jsem při tom všem byla snad na největším stupni najetá. S přítelem od té doby nejsem, ho odvezli na PL na pár týdnů. Nebylo to jednou co se to stalo. Měl takové stavy víckrát, ale z toho jsem nevyvázla tak špatně jak tehdy. Pervitin jsem po rozchodu užila jen párkrát, poté jsem s tím sekla a začla často užívat marihuanu, abych "odstranila" tu chuť na perník. Teď když jsem vše řekla, tak otázka zní... Od té doby mám často stavy když chci usnout a jsem v polospánku, tak sebou silně trhnu a skoro zařvu leknutím. Nechápu proč se mi to děje. Vždy když chci usnout se mi to stane několikrát a často se tím budím a i nemůžu spát. Je to kvůli užívání drog? Je to nějaký vedlejší účinek?

30809
 

Odpověď

Dobrý den Lilly,

než odpovím na otázku, na kterou se přímo ptáte, ráda bych Vám ještě napsala, že moc oceňuji, že jste s pervitinem skončila a hlavně že se neopakují podobné náročné situace. Popravdě jsem ráda, že to nedopadlo ještě hůř, celá situace s bývalým přítelem zní dost nebezpečně.

Ptáte se na stavy, které míváte při usínání, kdy sebou trhnete, leknete se a často nemůžete spát. S drogami teoreticky mohou, ale také nemusí souviset. A to jak s užíváním pervitinu v minulosti, tak se současným užíváním marihuany. Obě látky působí určitým způsobem na psychiku a následky mohou nějakou dobu přetrvávat i po tom, kdy je člověk přestane užívat.

Spíš hádám, že to může být kombinace více věcí, které spolu souvisí. Někdy totiž bývá těžké odhalit, co je příčina a co následek. Nabízí se vyzkoušet, jaký vliv by mělo na potíže, kdybyste na nějakou dobu přestala užívat marihuanu (a obecně jakékoli drogy). Pokud by se například po pár týdnech nic nestalo, bylo by na místě navštívit lékaře a zkusit společně s ním hledat příčinu jinde.

Zároveň si říkám, kdybyste chtěla zkusit třeba i jinak odstranit chuť na perník, můžu Vám doporučit spolupráci s psychoterapeutem. S ním případně můžete probrat i náročné zkušenosti z minulosti a dál je zpracovat, což může také pomoci posunout se dál směrem, kterým chcete. V Opavě můžete například zdarma využít poradenství ZDE.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality