Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Hranice užívání kokainu?

22.5.2020

Dotaz

Dobry den. Partner (vek 29let) bere "prilezitostne" kokain,nekdy v kombinaci s extazi. Jednalo se o frekvenci tak jednou za 1,5-2mesice. Vyhradne kdyz jde do klubu. Je to takovy jeho zpusob odreagovani,jinak vicemene nikam nechodi,moc nepije. V poslednich tydnech se ale stalo,ze uzil treba tyden po sobe a v situacich,kdy to moc nechapu. Napriklad doma,se mnou a kamaradem,fajn vecer s drinky,povidani. A od pulnoci dal uz jeli kluci lajny az do rana. Snazim se s nim o tom mluvit,ze se mi to nelibi. Vetsinou ale argumentuje,ze vi,co si muze dovolit. Dnes jsem se ho po dalsi akci zeptala,proc nezvladne se odreagovat s kamarady i bez toho. Rekl mi,ze nad tim nikdy takto nepremyslel. Me popravde desi tendence sem tam zkratit dobu kdy uzije znova. Dale v klubu neresi,s cim kombinuje-da si drink,kombinuje kokain s extazi... Nechci mu brat jeho zabavu a zpusob odreagovani,jinak je vcelku zodpovedny. Jen se ale bojim,kde je ta "hranice" toho,kdyz uz to spadava nekam jinam. Dale ho posledni tydny i trapi krvacivost z nosu a to i v dobe,kdy nic nebere (zejmena po ranu,nespusti se mu krvaceni samo ale kdyz se snazi zbavit hlenu z nosu,je pritomna krev). A posledni vec,na kterou jsem se chtela zeptat je,zda s timto rekreacnim uzivanim muze souviset obecny pokles sexualni touhy. Dekuji moc!

30808
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Je dobře, že přemýšlíte, kde je hranice, kdy už vše může spadat jinam, než je rekreační užití a odreagování a snažíte se ji hlídat.

Bohužel Vám nedokážu konkrétně napsat, kdy už frekvence braní značí problém, protože u každého člověka je takový limit jinde. Důležitý bývá také set a setting, tedy okolnosti, kdy dotyčný drogu užívá. Jak i sama píšete, jednou za 1,5 - 2 měsíce v klubu na akci Vám to přišlo ještě relativně akceptovatelné, ale doma už Vám to smysl nedává. Kokain má silný závislostní potenciál. Obecně by se dalo říci, že riziko většinou nastává, když člověk začne zvyšovat množtví (kokainu, MDMA i jiných látek) a když hledá záminky, aby si mohl dát častěji. Na jednu stranu tedy zkracování doby a nové okolnosti pro užívání mohou značit problém, na druhou stranu se také může jednat o období, kdy člověk bere častěji a po skončení tohoto období zase dokáže dodržovat delší rozestupy mezi jednotlivými užitími nebo s užíváním úplně přestat.

Není tedy jisté, jak se situace bude vyvíjet. Možná by stálo za to prozkoumat, proč má nyní partner potřebu užívat častěji. Důležité také je, aby v tom bylo dobře i Vám, jako partnerce a nevznikaly mezi Vámi konflikty. Někdy může pomoci si pro užívání domluvit pravidla, například, aby drogy neužíval doma apod. Zde můžete najít informace o tom, jak poznat rozvíjející se závislost i různé aspekty, kterých si všímat.

Rizikové mi přijde také to, že partner drogy kombinuje mezi sebou, což je pro organismus velmi zatěžující. Z hlediska harm reduction se doporučuje dodržování dostatečně dlouhých rozestupů (2 - 3 měsíce) mezi jednotlivými užitími, konzumace nejprve malého množství, nekombinování s jinými látkami včetně alkoholu atd.

Krvácivost z nosu je častý problém, který je se šňupáním kokainu (i jiných drog) spojován. Sliznice nosu potřebuje čas, aby se dokázala zhojit a také kokain může pokaždé obsahovat další příměsi, které sliznici také poškozují. Pokud by se problém zhoršoval, bylo by na místě nechat se zkontrolovat u lékaře (ORL).

Obecný pokles sexuální touhy může mít také různé příčiny. Obzvlášť pokud je užívání kokainu spojené se sexem, tak pak hrozí, že sex bez kokainu už nebude tak uspokojivý. Fyziologicky by užívání kokainu nemělo mít dlouhodobě vliv na pokles touhy, pokud se nejedná například o dobu několika dní po užití, kdy je člověk na dojezdu a je unavený. Ale libido obecně souvisí s mnoha faktory, jako je i ne/důvěra mezi partnery, ne/jistota, ne/spokojenost, ale i délka vztahu apod.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality