Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Bipolární porucha a SSRI

22.5.2020

Dotaz

dobryden mam celkem dulezity dotaz, slysel jsem ze ssri (doplnek serotoninu) muze zpusobit u lidi s bipolarni poruchou, risk sebevrazdy nebo tkz. mánii co presne ta mánie znamena? proc by to lidi s bipolarni poruchou nemeli brat? jake jsou ty ucinky kdyz by si to bipolarni clovek vzal a vse kolem toho? mockrat dekuji za odpoved...

30807
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. V týmu není k dispozici lékař, kterému by měl být dotaz týkající se SSRI antidepresiv určen, proto primárně doporučuji zkusit oslovit např. TUTO poradnu a informovat se detailněji. Především může být důležité, aby daný typ léků nebyl užíván (a neexperimentovalo se s ním) bez odborné konzultace s psychiatrem, jelikož je vždy třeba zvážit vícero důležitých faktorů, které by mohly ne/předepisování ovlivnit.

Za nás se pokusím vyjádřit alespoň stručně k některým Vašim otázkám, s ohledem na výše zmíněné limity.

Ze zahraniční literatury (viz např. tento článek) jsem na dané téma vyčetl následující údaje, které nejsou zcela jednoznačné. Podle jednoho směru SSRI antidepresiva pravděpodobně nemohou přímo za zvýšené riziko sebevraždy u bipolární poruchy, mělo by jít spíše o to, že se léčba někdy zahajuje, až když se pacient výrazněji psychicky zhorší, a SSRI antidepresiva nemají rychlý nástup účinku. Standardně tak dochází k nastartování jejich působení za 3 - 4 týdny, což může zvyšovat nebezpečí dalšího propadu nálady a sebevražedného jednání. Dle zmíněného článku např. klasické stabilizátory nálady (jako je lithium či kyselina valproová) obvykle působí téměř okamžitě a hodí se tak více.

Druhá edukační linie hovoří o nutnosti být v předepisování SSRI antidepresiv velmi obezřetný, jelikož u osob s bipolární poruchou mohou zvýšit nebezpečí vyvolání mánie, takže je dle ní nezbytné u pacientů pečlivě sledovat známky nadměrné energie, sníženou potřebu spánku nebo abnormální a nadměrné vystupňování nálady. Nejrizikovější skupinou pro jejich předepisování by pak např. dle tohoto textu měla být skupina mladých osob.

Samotná mánie pak klasicky představuje extrémní formu změny nálady směrem k absolutnímu štěstí (častokrát prakticky bez příčiny) a enormnímu přísunu energie (v rámci psychiatrické diagnózy trvající delší časové období, týden a více). Aby to nebylo tak jednoduché, tak nálada zároveň vždy nemusí být typicky nadměrně veselá, ale spíše podrážděná nebo expanzivní (rozpínavá, kdy je patrná zvýšená sebedůvěra, zvýšené sebeprosazování se, ztráta zábran, někdy až tendence k agresivitě). Více se může dočíst ZDE.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality