Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, pervitin, potíže se srdcem

23.5.2020

Dotaz

Extáze jsem bral asi rok a půl skoro každý týden, časem jsem si bral víc a víc, a teďka po tom roce a půl na jedné akci kdy jsem si dal dvě extáze+konopí se mi najednou úplně brutálně rozbušilo srdce, že jsem normálně myslel že to nemůže vydržet, že mi vybouchne... pak to asi po dvouch hodinách skončilo.. měl jsem měsíc pauzu, pak nastala karanténa, zavřely kluby a já se dostal k pervitinu ( dřív jsem si ho dával jen občas ) a pokaždé co jsem si ho dal mi bolelo srdce, někdy míň, někdy víc že jsem myslel že normálně umřu, do toho mě bolela hruď, levá ruka a krk.. nikdy předtím se to ale nedělo.. myslíte že jsem si třeba trvale poškodil srdce po té akci kdy jsem myslel že mi to srdce vybouchne ? Vím že jsou drogy špatné ale už jsem si na to trošku zvykl a chci si občas dát ale vždycky mám pak problém se srdcem.. a teďka se bojím dát extázi.. že to nepřežiju protože ty účinky jsou o dost silnější ne ? Nebo je to způsobeno jen tím perníkem ? Kterej jde moc na srdce a zužuje cévy a tak dál... jinak bych s ním skončil a občas si dal tu extázi.. jen aby to pak nebylo horší a já neumřel přímo na parketu :D Nevíte co by to Teda mohlo být? K doktorům se mi nechce chodit... potřebuju nějak poradit :/ děkuju za odpověd

30805
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Píšete o zdravotních potížích (bušení, bolest u srdce), které se pojí s užíváním MDMA a pervitinu. Obáváte se, abyste neskončil špatně a rád byste věděl, o co by mohlo jít a zdali jste si nemohl trvale poškodit srdce.

Věřím, že dané stavy musely být velmi nepříjemné a nedivím se, že Vás reakce oběhové soustavy vystrašily. Organismus na drogy a obzvlášť na jejich kombinace může reagovat různě, roli obvykle hraje citlivost vůči jejich účinkům, únava, výchozí fyzický a psychický stav, frekvence užívání, délka konzumace atd. Chůzi po tenkém ledě pak navíc představuje především mixování více substancí dohromady (extáze, marihuana) a časté braní ("bral jsem víc a víc"). Původní návaly a bušení srdce tím pádem zní jako možný indikátor, že toho bylo na Vaše tělo moc a že jste se dostal výrazně za hranu.

Zároveň však oceňuji, že rozumně zvažujete, zdali v tomto ohledu chcete nadále riskovat. Obavy z dalšího experimentování s danými látkami vnímám jako oprávněné. Je to tak, jak popisujete, pervitin i extáze působí velmi zátěžově na kardiovaskulární soustavu, což zvyšuje pravděpodobnost zástavy srdce (nebo prasknutí cév v mozku). Když se něco takového stane, děje se to mnohdy ruku v ruce s dalšími nepříznivými faktory mezi které lze zařadit např. vrozenou srdeční vadu.

Rozumím tomu, že se Vám k doktorům nechce, bohužel však není možné bez lékařského vyšetření odhadnout, čím by Vaše obtíže mohly být způsobeny a jak jste na tom zdravotně. Vzhledem k takto výrazným reakcím by však návštěva lékaře, včetně základního vyšetření srdce a např. také toho, zdali netrpíte arytmiemi, za úvahu rozhodně stála.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality