Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, srážlivost krve, Warfarin

3.6.2020

Dotaz

Dobrý den, Již půl roku pravidelně (denně s pár výjimkami) užívám marihuanu kvůli psychickým problémům. Před rokem na přelomu června/července jsem prodělala trombózu nitrolebních žilních splavů, byla jsem skoro 3 týdny v nemocnici a od té doby užívám warfarin na ředění krve. Ta nemoc se projevovala prudkou až nesnesitelnou bolestí hlavy, nevolností, dvojitým viděním a právě poslední týden podobnou bolest pociťuji. Není to tak hrozné jako vloni, ale pomalu se to tam blíží. Ptala jsem se svého praktického lékaře, jestli se sraženiny můžou vrátit i přesto, že užívám warfarin a moc tomu nevěří (o užívání marihuany jsem mu neřekla). Proto bych se Vás chtěla zeptat, zda-li je možné, že za to může užívání marihuany a jestli právě marihuana může zapříčinit krevní sraženiny navzdory užívání léku na ředění krve? (Za posledního půl roku jsem zkouřila zhruba 250 gramů této látky). Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

30800
 

Odpověď

Dobrý den,

pokud řešíte nějaký akutní zdravotní stav, je vždy lepší obrátit se na lékaře, ideálně osobně. V této poradně lékaře nemáme. Mohu Vám shrnout, co jsem se dočetla na téma marihuana a srážlivost krve, ale přesto považuji za zásadní, abyste byla v kontaktu s lékařem a probírala s ním své aktuální potíže.

Při léčbě Warfarinem se doporučuje nekouřit tabák, to může účinky Warfarinu snižovat. Pokud tedy kouříte marihuanu s tabákem, může to hrát roli. Některé zdroje popisují, že u užívání marihuany by mohl být účinek Warfarinu naopak zvýšen. Jiné ojedinělé případy ovšem zase popisují situace, kdy užívání marihuany způsobilo cévní potíže (u jedinců s určitým předpokladem nebo souhrou s jinými potížemi). Nedokážu Vám proto jednoznačně odpovědět na Vaši otázku. Ve hře je příliš mnoho dalších faktorů (a celá řada jiných věcí může mít vliv na účinnost Warfarinu). Každý člověk může navíc reagovat individuálně. Mohlo by být proto bezpečnější marihuanu neužívat alespoň do vyřešení Vašich aktuálních potíží.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality