Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Zdravotní potíže - přehnal jsem to s marihuanou?

4.6.2020

Dotaz

Dobrý den,v sobotu jsem si dal marihuanu ve stylu finsky bong z petky.Mel jsem strasne divne stavy.Stalo se to u tohoto stylu kourenii více krat ale ne v takove míře.Strasne Rychle bušení srdce a strašná dušnost.Od neděle mam takovy scvrkly zaludek a uplne nejlip se mi nedycha.V utery jsem byl na pohotovosti protoze jsem skoro nemohl dychat a strasne rychle mi začalo buset srdce ale jen na chvili(takova chvilkova slabost),kdyz jsem dojel na pohotovost tak mi uz bylo lépe ale to dýchání porad nebylo uplne v pořádku.Ekg,krev,tlak,rentgen plici a srdce,monitorován jsem take byl.Vse jsem mel v pořádku tak mi rekli ze je to zahou a dali mi prášky na zaludek.Dalsi den jsem se zase Necítil uplne nejlip tak jsem sel k obvodakovi.Řekl mi ze jsem to přehnal s marihuanou.Napsal mi hořčík.Je ctvrtek a porad se citim tak nejak stejne jako v nedeli.Dychani se nejak nezlepsilo a dela mi to starosti.Kdyz jdu spat tak je vse v pořádku a kdyz vstanu tak take, ale v průběhu dne citim vetsinou takovou dušnost.Při každé maličkosti se hned zadycham a dýchá se mi jeste hůř,ale zachvili se to zas uklidní.Potřebuje telo více dnů na regeneraci nebo se mam obrátit na kardiologii i přesto ze ekg i rentgen byly v pořádku?

30798
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Vámi popisované stavy (dušnost, slabost, rychlé bušení srdce) mohly opravdu souviset s předávkováním marihuanou, což byla i hypotéza Vašeho obvodního lékaře. Kouření přes bong je pro dýchací ústrojí nejnebezpečnější. Při kouření z bongu z petky dostanete do těla mnohem víc kouře (a tedy i THC a dalších zplodin), než při klasickém kouření z jointu nebo ze skla. Tyto potíže mohou nějakou dobu přetrvávat, než zcela odezní.

Je určitě dobře, že jste se nechal vyšetřit, ve chvíli, kdy se Vaše potíže vracely. Za tuto poradnu bychom doporučili, ať si dáte nyní oddech od všech návykových látek (včetně cigaret a alkoholu), dopřejete si klidový režim s dostatkem kvalitní stravy a odpočinku, spolu s užíváním předepsaného hořčíku a počkáte, zda potíže odezní.

Pokud by potíže přetrvávaly i další týden, bylo by na místě hledat příčinu dál. Ať už na kardiologii nebo v oblasti psychosomatiky. Marihuana, obzvlášť ta s vysokým obsahem THC a nízkým obsahem CBD, může způsobovat úzkostné či paranoidní až psychotické stavy, které se také často projevují ztíženým dýcháním, pocity slabosti, staženého žaludku a podobně.

Pokud budete v kouření marihuany pokračovat, bylo by na místě zvážit méně drastické metody kouření, jako je například vaporizace, která je v tomhle ohledu nejvíce šetrná. Z hlediska vyhnutí se nepříjemným stavů je bezpečnější méně potentní marihuana a nízká frekvence kouření.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality