Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Zvláštní pocit po marihuaně

18.6.2020

Dotaz

Ahoj, na začátek jenom řeknu, že trávu nehulím pravidelně ani nic takového. Měla jsem ji parkrat, ale to co se mi stalo posledně mi přijde zvláštní a začínám tak trochu propadat panice, proto píšu sem. Pár dní zpátky jsem měla celkem silnou sušenku právě s marihuanou. Nikdy jsem nic takového nezažila (s největší pravděpodobnosti to zažíváte běžně, ale pro mě to je něco uplne nového) a asi hodinu jsem byla úplně mimo. Stěží jsem vnímala realitu, bylo to až nepříjemný. Od té doby mám takový ,,zvláštní” pocit. Je to něco podobného, jako se mi dělo v te chvíli, kdy jsem si to dala. Mám pocit, že když něco dělám, tak to dělám strašně rutinně a v tu chvíli nad tím nemam kontrolu, až když se ten okamžik uděje, tak to začnu vnímat. Ono se to strašně těžce popisuje xd kolikrát jsem takhle řekla totální blbost, která ke mne nesedí, ale uvědomila jsem si to až když jsem to řekla.. jako bych v ten moment nebyla schopna premyslet. Chapete? Asi ne. Jestli jste to někdo zažil, bude to takhle už porad? Nemohla jsem se nějak priotravit? Muže to účinkovat ještě tyden od užití? A hlavne, co mám dělat?? Snad mě alespoň někdo pochopí a třeba i nějak pomůže.. dekuju :)

30791
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Píšete, že po posledním užití trávy v sušence máte zvláštní pocit, který se vám těžce popisuje a zajímá Vás, jestli tento pocit odezní.

Užívání marihuany v jídle je složité, co do odhadování užité dávky a následných účinků. Nikdy nevíte, kolik marihuany (THC) v konkrétní sušence je, navíc se účinky a síla marihuany liší také podle odrůdy, způsobu pěstování atd. Když říkáte, že to byla silná sušenka, je možné, že v ní bylo hodně trávy, případně tráva s vysokým obsahem THC (nebo kombinace obojího) a mohlo tak dojít k předávkování právě onou velkou dávkou THC. To mohlo vést k tomu, že stav, který jste zažila, byl jiný než obvykle, výrazně nepříjemný a byla jste asi hodinu mimo. Ale také to mohlo mít vliv na to, že návrat do "normálu" trvá déle než jindy. Uživatelé marihuany také někdy zažívají takzvané flashbacky - krátkodobý návrat podobného stavu, jako člověk prožil, když byl pod vlivem marihuany. I ty se však postupem času vytrácejí. Pokud v době, kdy budete číst tuto odpověď budou nepříjemné stavy přetrvávat, doporučuji zvážit možnost vyhledání lékařské pomoci pro případ, že by se jednalo o něco vážnějšího.

Na závěr mne napadá, že velkou roli může hrát také Váš nízký věk. Na nevyzrálý organismus může marihuana působit o poznání intenzivněji a hrozí také vyšší riziko rozvoje závislosti nebo nepříznivého působení na psychiku. Zvlášť po této zkušenosti se nabízí, zda neodložit další případné experimenty na pozdější věk. A vždy se vyplatí znát a dodržovat zásady bezpečnějšího užívání - zejména pak nekombinovat látky mezi sebou, nekombinovat s alkoholem, doplňovat tekutiny, a hlídat si užitou dávku.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality