Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Užití pervitinu, zdravotní problémy

24.6.2020

Dotaz

Dobrý večer, Mám takový menší dotaz. Před dvěma dny jsem měla svou první zkušenost s pervitinem. Způsob podání byl klasické šňupnutí. Stav nebyl nic moc,protože toho bylo málo a na dojezdy jsem málem chcípla, ale druhý den jsme dávali s přáteli znovu, tentokrát větší dávku. Stav byl lepší, trval delší dobu a neměla jsem ani dojezdy. Ale problém nastal v tom, když jsem se šla následné ráno kouknout do koupelny. Probudila jsem se s nateklou spodní čelistí a otok pokračoval i na pravou tvář a méně i levou. Měla jsem rozkousáný komplet celý spodní ret z vnitřní strany a většinu vnitřní strany obou tváří. Otok mi způsobil i zduřelou lymfatickou uzlinu přesně v prostoru mezi krkem a čelisti a příšerně to bolí. Ale nejvíc mě vyděsil pohled na má stehna. Jsou pokryté velice výraznou vyrážkou připomínající shluk malých, fialových až skoro černých modřinek. Mezi ně se sem tam připlete i normální modřina a já naprosto nechápu, jak se tam mohli objevit, když jsem se nikde nepraštila a byla jsem pořád s kamarády. Ještě mě do toho svědí pokožka celého těla, ale již zmíněnou vyrážku mám opravdu jen na stehnech,jak z vnitřní strany, tak zvenčí. K doktorovi jít nemůžu, protože se bojím, že se v odebrané krvi najdou zbytky pervitinu a nemůžu si dovolit, aby se to mí rodiče dozvěděli. Mohli byste mi poradit co s tou vyrážkou a zduřelou uzlinou? Popřípadě co to mohlo způsobit, opravdu si nevím rady a chci jen vědět, jestli je to něco vážného nebo ne. Předem děkuji za odpověď.

30790
 

Odpověď

Dobrý den Hano,

děkujeme za důvěru a oslovení naší poradny. Popisujete zkušenost s pervitinem, která se propojila s následnými zdravotními potížemi. Ptáte se nás na příčinu, co s nimi a jestli mohou být vážné.

Vyrážku a pupínky na nohou mohla způsobit alergie na pervitin nebo reakce kůže na některou z jeho příměsí/chemikálií (kůže je vedle jater a ledvin dalším důležitým orgánem pro odbourávání a vylučování chemických látek z těla). Zduřelá uzlina obvykle bývá reakcí na infekci. Zde opět mohl sehrát zásadní úlohu pervitin, který oslabuje imunitu organismu a uživatel tak může být mnohem náchylnější k různým virovým či bakteriálním nákazám.

Co se týče rozkousání spodního rtu, vnitřní strany tváří a nateklé spodní čelisti, tak typickým vedlejším účinkem pervitinu bývá zvýšené napětí žvýkacího svalstva, zatnutí zubů nebo nadměrné žvýkání. Odezva Vašeho těla na metamfetamin byla, zdá se, opravdu silná a dopady užití stejně tak. Příčiny podobných obtíží lze také hledat např. i ve zvýšené citlivosti vůči efektům dané látky (či zmiňovaných příměsí), v nedodržení základních principů harm reduction (viz braní ve dvou dnech po sobě a to i přesto, že píšete, že první den bylo množství nízké) a v dávkování (čím vyšší množství, tím pochopitelně větší nebezpečí vedlejších účinků), ve Vašem nižším věku atd.

Zda-li se jedná o něco vážného však bohužel není možné spolehlivě odhadnout. Jakožto nelékař nemohu doporučit konkrétní postup. Pakliže by snad do chvíle, kdy obdržíte tuto odpověď, zdravotní potíže stále přetrvávaly, bylo by potřeba navštívit praktického lékaře, který by mohl provést základní vyšetření a nasadit léčbu nebo Vás odeslat dál ke specialistovi (kožní, zubní, 0RL aj.) dle potřeby. Zda se rozhodnete mu o užití pervitinu říci je na Vás, není to povinné, pokud se toho obáváte, samozřejmě ale tato informace v diagnostice a léčbě hraje roli. Nemusíte však mít strach z krevních testů, jelikož při obdobných zdravotních problémech k testům na drogy standardně nedochází. Toxikologický rozbor je velmi finančně nákladný a je k němu potřeba souhlas pacienta.

Závěrem bych Vás chtěl podpořit v tom, abyste na sebe byla v tomto směru opatrná, užití pervitinu doprovázelo opravdu hodně negativních fyzických reakcí. V případě opakování obdobných experimentů byste mohla riskovat další zdravotní komplikace.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality