Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak se co nejrychleji zbavit závislosti?

4.7.2020

Dotaz

Dobrý den Chtěl bych se optat na něco moc důležitého. Jsem závislí na metadonu,beru ho už 15 let.Byl jsem i ve vězení a i tam jsem metadon dostával.Stalo se tam,že mi chtěli metadon vzít a nahradit ho tramalem,tohle trvalo asi měsíc a pak mi museli metadon vrátit, protože jsem omdleval a nemohl jsem normálně fungovat.Ale co je dobré je,že si na tu dobu na ten měsíc vůbec nepamatuji,mám na tu dobu výpadek paměti. Zkoušel jsem metadon po propuštění z vězení metadon vysnižovat, ale když jsem se dostal na 6ml což je 30mg jsem přestal fungovat,málem jsem přišel i o práci,protože jsem neměl sílu ani chodit.Ty bolesti byli fakt velké, musel jsem začít dávku zvyšovat. Nedávno mi kamarád řekl o klinice v bělehradě jmenuje se to dr.Vorobiev na netu,a tam člověka zbaví fyzické závislosti během pár dnů a bez bolesti.Uvedou člověka do umělého spánku a podávají mu naloxon a tím mu proplachuji krev.Clovek se probudí bez bolestí a může normálně fungovat.Ta klinika funguje mnoho let a ma klienty z celé evropy.Jak může člověk v Čr přestat něco brát a začít normálně fungovat.Ve vězení sem poznal, že me TĚLO je po tolika letech brani metadonu hrozně závislé na této látce.Kdyz přejdu na jinou náhražku tak budu závislí zase na ní. PROSIM PORAĎTE MI JAK SE ZBAVIT CO NEJRYCHLEJI ZÁVISLOSTI. DEKUJI

30788
 

Odpověď

Dobrý den Davide,

děkujeme za dotaz. Popisujete dlouhotrvající závislost na metadonu, který jste zkoušel několikrát vysnižovat. I když jste zkoušel všechno možné, doposud jste v této snáze nebyl bohužel úspěšný. Chtěl byste poradit, jak se co nejrychleji z vlivu této látky dostat.

Úvodem bych Vám chtěl napsat, že zcela souhlasím s tím, že odvykání od metadonu není snadné a obecně je popisováno jako velmi náročné (tato látka je přece jen 2 x silnější než morfin), vzhledem k silným fyzickým abstinenčním příznakům. Co se týče kliniky v Srbsku, přiznám se, že jsem o ní doposud neslyšel, stějně tak nemám žádnou informaci ohledně něčeho podobného v ČR. V České republice mi je znám pouze klasický přístup, který zahrnuje dlouhodobější detox na oddělení závislosti a následně i ambulantní doléčování (tzn. terapie např. v některé z adiktologických ambulancí či terapeutických center), jelikož bývá důležité nepodcenit také psychickou složku závislosti.

Jakožto nelékař se zároveň obávám, že Vám nejsem schopen poskytnout konkrétní postup, jak by bylo možné se této substance rychle zbavit. Domnívám se, že by stálo za pokus kontaktovat přímo některého z psychiatrů, který se na opiátovou/opioidovou substituci specializuje. Ten by Vás mohl dále nasměrovat. Napadá mne, že lze zkusit oslovit např. Kliniku adiktologie, která by Vás mohla propojit a někoho Vám doporučit (snad by mohli vědět i o případných aktuálních inovativních postuptech v této oblasti u nás). ZDE můžete najít kontakt.

Držíme palce, abyste konečně našel cestu, která Vám bude vyhovovat a bude efektivní.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality