Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak přestat s pervitinem

13.7.2020

Dotaz

Dobrý den, poprosím o radu co udělat proto abych se zbavil závislosti na Pervitinu. Per. užívám 20let z toho 7 let na jehle, ale toho už jsem nechal před 5 lety ... za celou dobu užívání P beru jen +/- o víkendu, protože úspěšně podnikám a daří se mi už 7let. Poslední dobou už mě to ani nebaví navíc nechci přijít o řidičák který je úzce spojen s moji práci ... přes týden ani ne, ale vždy v pátek mě přepadne šílené nutkání si dát a nedá se to z té hlavy vymazat, prostě myšlenky jen na kde sehnat a dát si před 3 roky jsem toho nechal na rok ani nevím jak se mi to povedlo ... ale byl jsem idiot a stavil se ke známému a uz jsem v tom jel zase. Kdybch mohl vratil čas tak si ten den nalískam, protože ten rok byl super a chci ho zpět, ale už se rok pokouším přestat a bez úspěchu. Mám nejlepší rodiče na světě a vím že bych se mohl svěřit a určitě by udělali vše co by mohli ... ale v pubertě jsem měl moc průmserů a užili si se mnou víc než dost, navic mají přes 70 a mají svých starostí víc než dost ... ani ústavní léčba nepřipadá v úvahu nemůžu přijít o práci je to to jediný na co jsem pyšný a udržuje moji zodpovědnost taky díky práci nejsem troska na ulici ... prosím váš názor a předem Děkuji

30786
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Samotné rozhodnutí, že se chcete zbavit závislosti na pervitinu, je často zásadním krokem k tomu přestat. Píšete, že máte důležitou práci, kvůli které nechcete jít do pobytové ústavní léčby.

Vzhledem k tomu, že se Vám už jednou povedlo užívání úspěšně zastavit, máte možnost zkusit to nejprve opět svépomocí. Inspiraci můžete hledat například v TÉTO knize.

Přijde mi, že máte své zaběhlé vzorce (kdy je chuť na pervitin nejvyšší), dobře zmapované. Ve stručnosti mě napadá několik základních tipů. Pro přestání po své ose může být důležité prolomit páteční nutkání. Například promyšlením jiného víkendového programu, případně i změny místa, kde víkendy trávíte či domluvení si nějaké "pojistky" - např. někoho, komu věříte a kdo by Vás přes víkend podpořil / odradil od užití, kdo by s Vámi několik víkendů strávil. Můžete tak získat zároveň podporu i pohled zvenčí. Variantou by mohla být i svépomocná podpůrná skupina, jako jsou anonymní narkomani anebo jiné obdobné skupiny, které působí v mnoha městech v ČR.

Další možností je tzv. ambulantní léčba, což nejčastěji znamená pravidelné docházení za odborníkem do terapeutického centra, adiktolodické poradny apod. Nejčastěji jednou nebo dvakrát týdně na terapii (více informací ZDE), kde byste mohl zkusit víc porozumět potřebě opakování pátečních "rituálů" a kde byste pro přestávání získal odbornou pomoc. Stejně tak by mohlo dávat smysl hlubší zvážení toho, co Vám po celý rok abstinence fungovalo, co bylo jinak než nyní, a co se mohlo podílet na tom, že se Vám dařilo nebrat. V řadě zařízení jde domluvit i doba, kdy už budete mít po práci. Vzhledem k tomu, že jste neuvedl místo, odkud jste, nemohu Vás bohužel nasměrovat přímo.

Pokud máte dostatek dovolené nebo můžete jít na kratší dobu na neschopenku, je možností i krátkodobý pobyt spojený s detoxem. Například Červený dvůr nabízí různé možnosti, které mají různou délku. Zajímavý by pro Vás mohl být například program 3D, po kterém lze pokračovat v místě bydliště.

Držíme palce, ať se Vám povede s pervitinem přestat.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality