Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Speed, těhotenství

25.7.2020

Dotaz

Dobrý den v prvním 4 týdnu kdy jsem nevěděla že jsem těhotná jsem použila asi 2x speed. Poté když jsme se to dozvěděli tak jsem přestala kouřit, a už si nedala ani drogu. U toho kouření nebyla jsem závislá a vykourila jsem za den max 2-4 cigára. Někdy jsem nekourila vůbec. . Začala jsem jist zdravě(vitamíny, zeleninu, ovoce,pit koktejly atd..) jsem v 19 týdnu a dala jsem si 3 čáry speedu a pak nic do konce rána. . Připomínám že jsem za celou dobu co jsem zjistila že jsem těhotná až doteď neužil žádné drogy, nekourila ani nepila. Teď to bylo výjimečné také jsem si dala skleničku koly a v ní trocha jim beanu nebylo to ani cítit. Pocucavala jsem to celý večer. Chtěla bych se tímto zeptat. Zda se může něco stát miminku. Samozřejmě nejsem závislá na žádných drogách neužívám je. Tohle bylo výjimečné. Mám trošičku obavy. Nechtěla jsem si dát žádnou drogu ani alkohol chtěla jsem ať se miminko vyvíjí dobře a je zdrave. Teď mě to trošičku štve. Mám obavy aby miminko bylo zdravé.ja jsem v úplném pořádku, miminko doposud taky. Jen mám s toho obavy a jsem s toho špatná že jsem udělala blbost. :/ bylo to výjimečně a už nemám v plánu si dát drogu a ani nic jinaciho. Chystám se pokračovat v dobrém stravování atd... Můžete mi prosím napsat co to znamená pro miminko.? Bude v pořádku když to bylo výjimečně nebylo to časté jen pouze 3 čáry?. Nejsem maminka co je závislá na drogách atd... Nepiju vůbec a ani nekouřím. Bylo to jen výjimečně. Děkuji vám za odpověď.

30784
 

Odpověď

Dobrý den Anno,

díky za Váš dotaz. Jste v 19týdnu těhotenství a došlo u Vás k opakovanému avšak ojedinělému užití speedu (na začátku těhotenství, kdy jste nevěděla, že jste těhotná a následně před časem i včetně mírné konzumace alkoholu). Štve Vás to a máte obavu, aby miminko v pořádku. Ptáte se, zdali by to pro něj něco mohlo znamenat.

Co se týče jednorázového užití speedu amfetaminu (či metamfetaminu), nemusí to ještě automaticky znamenat okamžité ohrožení zdraví Vašeho dítěte. Dítě sice bývá během nitroděložního vývoje poměrně náchylné na ohrožující vlivy z vnějšího prostředí (tedy samozřejmě i na speed či pervitin a psychoaktivní látky obecně), na druhou stranu ale ve Váš prospěch hovoří fakt, že se jednalo pouze o výjimky, takže se nebezpečí tímto o něco snižují. Konkrétní vliv odhadnout nedokážu, je však velmi pravděpodobné, že se nemuselo stát nic.

Pokud důvěřujete svému gynekologovi, bylo by ideální vše probrat přímo s ním (v poradně lékaře k dispoci bohužel nemáme). Zároveň se nabízí varianta, abyste u něj pravidelněji podstupovala vyšetření, která jsou potřebná k ujištění o zdraví dítěte. Jde především o to, abyste do budoucna zmírnila Vaše obavy a možný stres, které by Vám a nenarozenému miminku také příliš nesvědčily.

V těhotenství je pak samozřejmě nejdůležitější, abyste se nadále chovala zodpovědně a psychoaktivním látkám (včetně alkoholu) se obloukem vyhýbala. Moc oceňuji, že se Vám podařilo v těhotenství přestat úplně kouřit a začala jste také jíst zdravě. To vše jsou kroky dobrým směrem.

Zdraví Vás poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality