Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana a testy na drogy

31.7.2020

Dotaz

Dobrý den, v různých článcích se setkávám s nejasným pojmem, užití jednorázově a přepočty na jointy... Nemůžu si dovolit přijít o řidičský průkaz ale rád bych si občas zarelaxoval( venkovní, slabší marihuna) Pokud bych si dal 2x za měsíc po 14 dnech opravdu zlehka(párkrát potáhnout, čtvrt jointa dejme tomu) je to jednorázové užití? 1. Dotaz: V jakých rozmezích se v takovém případě pohybují detekční doby z krve a slin? Respektive po jak dlouhé době můžu bez obav řídit abych byl pod 2ng/ml THC? 2. Dotaz: Existuje nějaký BEZPEČNÝ INTERVAL takové relaxace aby nedocházelo k dlouhodobému ukládání? 3. Dotaz: Rozeznává policejní krevní test aktivní a pasivní metabolity? Po jaké době dojde k neutralizaci podle toho jak jsem popsal výše? Je mi 31let, mám hubenou postavu(172cm, 62kg). Děkuji moc za odpověd na tento obsáhlý dotaz.

30782
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je dobře, že se snažíte předem informovat o době detekce THC, bezpečném intervalu mezi užítím marihuany a řízením a snížit tak potenciální rizika.

Informace o dobách detekce, které se dají nalézt na internetu (a které mohou být nejasné), mají spíše orientační charakter - jsou to odhady či průměrné hodnoty, které však nemusí platit vždy. Správně tušíte, že to, za jak dlouho Vaše tělo rozloží THC, záleží na tom, o jak silnou odrůdu se jedná, na tělesné konstituci, užitém množství a pravidelnosti užívání. Dále může hrát roli rychlost metabolismu, množství tělesného tuku, fyzická aktivita, odpočinek či celkový zdravotní stav.

Užití jednoho (či pouze části) jointa 2x měsíčně je z mého pohledu možné zařadit pod jednorázové užití. Při užívání spíše slabších venkovních odrůd se domnívám, že se doba detekce bude pohybovat spíše okolo spodních hodnot v uváděných rozmezích, ve slinách 12-48 hodin, v krvi 2-3 dny. Co se týče ukládání THC v tucích, doporučuji článek ZDE. Za pravděpodobně bezpečný interval mezi užitím a řízením (z hlediska možných policejních testů) by se dalo považovat 24-48 hodin, nicméně jedná se opět o odhad. Slinné testy na THC se však dají volně koupit na internetu či v lékárně a tak byste si to mohl nejprve v bezpečí doma vyzkoušet a zjistit tak, jak reaguje právě Váš organismus.

Policisté při silniční kontrole používají nejčastěji slinné testy Drugwipe, které neumí rozlišit mezi aktivními a pasivními metabolity. Navíc mají také určitou chybovost, viz článek ZDE. Pokud by byl policejní test ze slin pozitivní a od kouření marihuany uplynulo alespoň 24 hodin (ve Vašem případě - kouření malého množství slabší marihuany - by to mohlo být i o něco méně), je již šance, že na krevních testech budou aktivní metabolity pod limitem a tedy se vyplatí jet na krev.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality