Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Mikrodávkování a deprese

16.8.2020

Dotaz

Dobrý deň, V mladosti som dlhé roky trpel depresívnymi stavmi a užíval som rôzne antidepresíva, anxiolytiká i neuroleptiká, nikdy však nie k veľkému úspechu liečby. Napriek tomu sa mi podarilo adolescentné obdobie prežiť a zapojiť sa do ako-tak normálneho života, avšak nikdy som nedokázal pociťovať šťastie a naplnenosť vo svojom živote. (Pravidelne už niekoľko rokov navštevujem aj psychoterapeuta.) Pred niekoľkými mesiacmi sa mi znova začali vracať nepríjemné stavy a myšlienky obsedantného charakteru - či už na smrť alebo na nepríjemné veci z minulosti, často som pomýšľal na samovraždu. Navštívil som preto opäť svojho psychiatra a začal užívať lieky, avšak v obave, že naďalej budem len "prežívať" svoj život a nedokážem si ho naplno užiť a byť spokojný. Začal som sa preto zaujímať o alternatívne možnosti a dozvedel sa o tzv. mikrodávkovaní rôznych substancií, najmä psilocybínu, ketamínu alebo LSD. Podarilo sa mi k týmto látkam aj dostať, a tu nasledujú moje otázky: 1. V piatok ráno som užil bežnú dávku svojich antidepresív, ale keďže mi došla zásielka lysohlávok (p. cubensis), chcel som ich vyskúšať. V sobotu ráno som antidepresíva neužil a užil som najprv 125 mg pomletej huby (dočítal som sa, že bežná dávka pre halucinogenné účinky je 250 - 1000 mg p. cubensis, preto som užil polovicu najnižšej dávky) bez zjavného účinku, po dvoch hodinách ďalších 125 mg, ale keďže som nepozoroval žiadny efekt, užil som ďalších 250 mg, spolu teda 500 mg. Nestalo sa nič, preto som poobede užil ďalšiu 500mg kapsulu bez akéhokoľvek účinku (až na miernu bolesť hlavy). Dnes ráno, v nedeľu, som užil dve kapsuly, spolu teda 1g substancie a nepozoroval vôbec nič. Je možné, že mám v tele stále antidepresíva, ktoré nejakým spôsobom blokujú receptory, na ktoré sa psilocín viaže, a teda nepozorujem žiadne zmeny? Alebo je skôr pravdepodobné, že mi bola predaná falošná substancia? Čo by som mal podľa Vás robiť? 2. Chcel by som s podobným zámerom vyskúšať aj iné psychoaktívne látky (LSD, ketamín, amfetamín) v mikrodávke, avšak nikde sa neviem dopátrať, aké je dávkovanie amfetamínu. Mám ho vo forme 73% pasty. Mohli by ste mi poradiť, aké mikrodávkovanie by som mal zvoliť? Nikdy som drogy neužíval a nechcem sa stať feťákom, len by som chcel žiť plnohodnotnejší a šťastnejší život, a som už na tom tak, že vyskúšam čokoľvek, ak je aspoň malá šanca, že mi to pomôže. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za pomoc.

30779
 

Odpověď

Dobrý den,

rozumím tomu, že hledáte a zkoušíte různé varianty, jak ulevit nepříjemným stavům, které zažíváte. A věřím, že musí být velmi náročné se s těmito potížemi potýkat už od dospívání. Zároveň oceňuji, že se ke všemu stavíte aktivně, ať už tak, že několik let spolupracujete s psychoterapeutem či užíváte léky doporučené psychiatrem. Stává se však, jak píšete i Vy sám, že léčba nemusí zabírat tak, jak by si člověk představoval.

Mikrodávkování psychedelik skutečně využívají někteří lidé pro zlepšení soustředění či kreativity, navození lepší nálady, ale i pro zmírnění úzkostí nebo depresí. Samozřejmě je potřeba vzít v potaz, že mikrodávkování zatím nestojí na pevných základech vědeckých výzkumů. Neexistují "léčebné postupy" ani záruka dosažení očekávaných výsledků, nejsou známy dlouhodobé účinky. Přesto se jeví jako relativně bezpečné.

Co se týče vašich dotazů, dávkování bývá obvkle 1/10 nebo 1/20 dávky běžně užívané pro dosažení účinků drogy. U sušených lysohlávek bývá nižší dávka 0,25 g, běžná potom 1-2,5 g, takže z toho hlediska jste užil množství, které už nelze považovat za mikrodávkování, ale za regulérní množství pro dosažení psychedelických účinků. Jedno z vysvětlení, proč  jste na sobě nepozoroval výraznější účinky, může být, že různé houby můžou obsahovat různé množství účinných látek. Samozřejmě je i možné, že se k vám dostalo něco jiného. Zároveň se opravdu mohly vzájemně ovlivnit účinky antidepresiv a lysohlávek. U antidepresiv typu MAOI dochází v kombinaci s lysohlávkami k určitému posílení účinků, naopak u antidepresiv typu SSRI ke snížení účinků.

K vaší otázce ohledně mikrodávkování jiných látek, u amfetaminů bych asi byla opatrnější, jedná se o úplně jinou látku než psychedelika. Stimulační látky mohou pozitivně působit na některé příznaky deprese jako je únava, soustředění apod. a bývají někdy krátkodobě využívány jako doprovodná léčba depresí, ale panují kolem toho otazníky ohledně rizik a také vždy záleží na kontextu. Při dlouhodobějším užívání amfetaminů je potřeba také počítat s rizikem vzniku závislosti.

Vzhledem k tomu, že v této poradně nemáme přímo lékaře, doporučuji Vám Vaše další otázky ideálně konzultovat ještě s nějakým odborníkem. Můžete zkusit napsat také do této poradny České psychedelické společnosti, která se zabývá přímo psychedeliky a mohli by Vás také dále nasměrovat.

Na závěr bych Vás chtěla ještě podpořit v tom, ať úplně neopouštíte ani způsoby, které jste zkoušel doteď. Někdy může pomoci zkusit jinou psychoterapii. Zároveň může mít pozitivní efekt kombinovat různé formy pomoci, třeba pokud můžete klidně i mikrodávkování a vše kolem toho konzultovat právě s psychoterapeutem nebo psychiatrem, pokud to lze. Přijde mi fajn mít s kým probírat, jaká máte očekávání, jak to na Vás působí a mít také podporu v případě, že by došlo k nějakým nečekaným změnám.

Držím Vám palce, ať se Vám podaří najít cestu ke šťastnějšímu životu,

poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality