Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin a rozvoj bipolární poruchy

18.8.2020

Dotaz

Zdravím, chci se zeptat jak velká je šance bipolární poruchy kterou trpí má matka a to od doby ještě před porodem mé maličkosti, v případě dlouhodobého užívání pervitinu? Mám za sebou již jednu leču v komnunitě skoro jeden roki vzhledem k tomu kolik mi je a tam nikdo nekonstattoval tento problém, Ovšem ted, v prubehu mojí recidivy mám pocit že se semnou něco děje a nejsem psychicky v pořadku. Je možné že okolní vypjatá a psychicky náročná situace ve které ted jsem a to ne jen tim že opět ižívámmohla zpusobit start nečeho jako bip.porucha?

30778
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a omlouváme se za prodlení v odpovědi. S užíváním metamfetaminu může být spojená více či méně závažná psychiatrická komorbidita. Nejnápadnější poruchou související s pervitinem bývají psychotické stavy, zejména tzv. toxická psychóza. Vyskytují se však také afektivní poruchy, např. depresivní stavy. Podle současných poznatků trpí depresemi až 1/3 uživatelů, ty mohou přetrvávat v prvních týdnech (až měsících) abstinence. Dojít však může i k rozvoji depresivních stavů v důsledku užívání a na základě jeho neurotoxického působení. Rozvoj bipolární poruchy je teoreticky také možný (viz např. tato studie), obzvláště pokud se v rodině vyskytuje zátěž vůči obdobnému typu onemocnění. Psychicky vypjaté situace pochopitelně mohou být dalším rizikovým faktorem.

Pokud máte delší dobu pocit, že se s Vámi po duševní stránce něco děje, mohlo by být bezpečnější potíže konzultovat s psychiatrem či psychologem a pervitin pokud možno zcela vysadit.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality