Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Manželův otec má problém s alkoholem

2.9.2020

Dotaz

Dobrý den, Manželův otec (52let) má velký problém s alkoholem. Celá rodina jsme z něj už nešťastní, protože bychom mu chtěli všichni pomoct, ale on svůj problém s alkoholem nevnímá. Myslí si, že je to naprosto v pořádku a alkoholika z něj děláme všichni okolo. A když se mu snažíme cokoliv vysvětlit, tak je na nás hrubý a sprostý. Hlavně ke svojí ženě. Dělá nám všude ostudu a podobně. Roku 2018 kvůli pití přišel o práci, kam přišel v podnapilém stavu a oni ho vyhodili.. pochopitelně. Asi dva měsíce na to, přišel o ŘP, kde ho zastavila silniční kontrola a on nadýchal něco kolem 2 promilí. Po tom všem jsme se mu snažili vysvětlit, že má opravdu problém, a že by měl nastoupit na nějakou léčbu. Samozřejmě odmítá a lže, že nepije, že si dal jen dvě piva po práci a toho alkoholika z něj děláme my. Teď v pondělí byl opět opilý a zase lhal, že měl pouze dvě piva, ale s tchýní jsme mu našli rozpitou flašku vodky. Už si totiž začal kupovat tvrdý alkohol (vodku) a schovává ho všude po baráku a my pak jen chodíme a hledáme prázdné flašky. Tato situace je už velice neúnosná.. S manželem už nechceme k jeho rodičům jezdit ani na návštěvy, protože je otec vždycky opilý a je u nich doma velmi vypjatá atmosféra, ale nejvíce tím trpí manželova maminka, protože kvůli jeho pití k ním v podstatě nechce jezdit nikdo. Všichni by jsme otci rádi nějak pomohli, ale nevíme už jak. Jak mluvit s alkoholikem, aby nás pochopil, že nám jeho urážky a nadávky nejsou příjemné (i když si to na druhý den nemapatuje)? Jak alkoholikovi vysvětlit, že má problém s alkoholem, a že bez odborné pomoci to sám nezvládne? Moc děkuji za Vaší odpověď a připadné rady

30776
 

Odpověď

Dobrý den Jitko,

děkujeme za dotaz a oceňujeme, že se snažíte otci od manžela pomoci a myslíte i na jeho ženu, na kterou také dopadají důsledky jeho alkoholismu nejvíce. Popisujete situaci, kdy dotyčný díky alkoholu přišel o práci a ŘP, lže svému okolí a na upozorňování na problém s pitím reaguje tak, že je na všechny hrubý a sprostý. Proto i omezení kontaktu je určitě adekvátní a pochopitelná reakce na to, co se děje.

Jak někomu vysvětlit, že má problém s alkoholem, je opravdu nesnadný úkol. Zásadní je však to, že k tomuto poznatku musí vždy dojít ten, koho se to přímo týká, tedy manželův otec. Pokud si zatím on sám svůj problém s pitím nepřiznává a je na to často od svého okolí upozorňován, může to pro něj být velmi nepříjemná situace, na kterou podle toho, co píšete, reaguje opozičně a agresivně, což je poměrně obvyklé. Celá tato komunikace pak ve výsledku nemusí tento proces nijak urychlit a může mít i opačný efekt. Určitě je však správné nebýt k tomu, co se děje, lhostejná. Někdy může fungovat strategie být k takovému člověku spíše pečující, vyjádřit svoje obavy a zájem o jeho osobu, neodsuzovat ho, než se mu snažit vysvětlit a dokázat mu, že má problém, i když to vidíte zcela jasně. Dále může být užitečná intervence zvenčí, mimo rodinu, pokud má například kamaráda nebo někoho, kdo je pro něj přirozená autorita, s kým má kladný vztah a na koho dá víc než na členy rodiny.

Pro to, kdy manželovu otci říci, že Vám jeho urážky a nadávky jsou nepříjemné, je asi obtížné najít vhodný čas a místo. Zřejmě ve chvíli, kdy k nim dochází, nemá takový rozhovor příliš smysl. Nejlepší by bylo mít s ním na toto téma rozhovor v co nejstřízlivějším, nejklidnějším stavu a ideálně, když u toho nebudou další členové rodiny. Důležité je také držet se strategie zmíněné v předešlém odstavci.  Mluvit například o tom, že Vás mrzí, že dochází k hádkám a nadává Vám, i když mu to třeba teď už takové nepřipadá. Že o něj máte obavy a nevíte si rady, co dělat. Zkrátka popisovat co se děje Vám, aniž byste ho označovali za toho špatného. Podobným stylem může být teoreticky možné konfrontovat ho i s dalšími projevy alkoholismu, o kterých píšete. Což může být také svým způsobem účinná metoda. Co může na někoho fungovat, na jiného nemusí, proto je důležité vždy přihlížet na otcovu povahu a zkoumat, co mělo alespoň nějaký efekt.

Je dobře, že i když otec nic takového v tuto chvíli nechce, tak jste Vy sama vyhledala odbornou pomoc a hledáte radu. Chtěl bych Vás v tomto úsilí podpořit a můžete buďto sama nebo společně s tchýní nebo dalšími členy rodiny vyhledat odbornou pomoc přímo ve Vašem okolí a průběžně osobně konzultovat, co se děje a co dál. Za tímto účelem můžete kontaktovat například tuto adiktologickou ambulanci v Olomouci, nebo toto pracoviště v rámci prostějovské nemocnice. Pro případnou telefonickou konzultaci by bylo možné oslovit také organizaci Renadi, se kterou máme dobrou zkušenost.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality