Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, testy, řízení

19.9.2020

Dotaz

Dobrý den, Jsem občasný uživatel marihuany (1-2x týdně max, vždy navečer) Měl bych dotazy na okolnosti v případě silniční kontroly. 1)Pokud bych například užil marihuanu večer v sobotu (2-3 šluky ze skla) je možné že bych v pondělí ráno při silniční kontrole měl pozitivní test na drogy? 2)Pokud ano jak dlouho zabere krevní odběr (pokud jsem zastaven v centru města, kde nebude daleko nemocnice) 3) Jak moc by se změnila situace kdybych užil marihuanu v pátek i sobotu, zbylé okolnosti stejné 4) Lze doporučit zcela bezpečné rozmezí od užití kdy už nenalížu? Chci se předem informovat, jsem fotograf a neumím si představit že bych z obdobného důvodu nedojel například na svatbu, kde mám fotit. Mnohokrát děkuji za odpověď a příjemný zbytek dne.

30773
 

Odpověď

Dobrý den, Marku,

děkuji za Váš dotaz. Je dobře, že se snažíte informovat a předejít tak nepříjemostem a případnému postihu.

Co se týče situace č. 1., zde je již vysoká pravděpodobnost negativního testu. Pokud by však slinný test vyšel pozitivně (což může být i falešná pozitivita, viz článek ZDE nebo ZDE), předpokládám že při toxikologickém rozboru by již vše bylo v pořádku a jednalo by se maximálně o pasivní metabolity THC, které nejsou důvodem k jakémukoliv postihu řidiče.

Dále se ptáte, jak dlouho zabere krevní odběr - zde záleží na vytíženosti konkérntí laboratoře, zda je zde někdo ve "frontě" před Vámi, na denní době, kdy má k odběru dojít a podobně. Obvykle by ale celá procedura neměla zabrat déle než cca 1-2 hodiny. Pokud byste marihuanu užil i v pátek i v sobotu může být riziko pozitivního slinného testu o něco vyšší. Na krevních testech by však při nezkonzumování enormního množství měly být aktivní metabolity stále pod hranicí pro postih.

Zajímá Vás také jaké je zcela bezpečné rozmezí řízení od užití marihuany, kdy bude slinný test negativní. Toto záleží na celé řadě faktorů. Zásadní je užité množství, síla (obsah THC) marihuany, pravidelnost užívání, rychlost metabolismu, tělesná konstituce, regenerace a odpočinek atd. THC se začíná odbourávat ihned po užití právě na základě dříve zmíněných faktorů. U rekreačních uživatelů by se mělo odbourat v řádech hodin, cca v rozmezí 24-48 hodin. Zajímavé poznatky přinesla například TATO STUDIE, kde u 4 osob bylo THC pod detekovatelnou hranicí již po 4,5 hodinách, u většiny ostatních bylo THC nedetekovatelné právě po době 24-48 hodin. V této studii se však jednalo o hladinu THC v krevním séru, což tedy neřeší situaci slinných testů používaných policií ČR. Pokud člověk předpokládá neaktivní metabolity, je vždy lepší jet po pozitivním orientačním testu tzv. na krev. Pokud byste si chtěl vyzkoušet, jak reaguje Váš organismus, můžete si slinný test který používá policie ČR koupit a vyzkoušet si jej doma. Mohlo by Vám to dát trochu přesnější představu, jak reaguje právě Váš organismus.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality