Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Concerta, řízení

2.10.2020

Dotaz

Dobrý den, příští týden začnu užívat lék concerta 18mg (léčba add). Vím, že se jedná o látku podobnou amfetaminu. Můj dotaz zní, jak je to v případě policejní kontroly. Budu se snažit si rozplánovat den tak, aby uběhlo minimálně 12hodin od požití léku, pak teprve usednu za volant. Předpokládám, že např. pokud daný den lék neužiji, test mi vyjde stejně pozitivní, PČR mi odebere ŘP a odveze mě na krev. Zde předpokládám, že dojde ke zjištění, že jsem nebyl pod vlivem léků, ale než dojde k prošetření, tak mohu byt i měsíc bez ŘP. Případně kontroluje nějakým způsobem PČR, zda lék užívám legálně? Děkuji za odpověď.. Jinak mi to celé přijde poměrně absurdní, lék, který mi pomůže se soustředěním nesmím užívat před jízdou a naopak méně koncentrovaný řídit mohu..

30769
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Rozumím absurdnosti situace, nicméně je to tak, Methylfenidát (Ritalin, Concerta atd.) je veden na seznamu omamných a psychotropních látek (nařízení vlády č. 463/2013 sbírky, seznam č.5), řidič tedy nesmí řídit motorové vozidlo bezprostředně po užití nebo pod jeho vlivem.

Jakým způsobem by bylo v případě silniční kontroly a následných testů na drogy zohledněno, že jej užíváte na předpis a jaký by to mělo vliv na případný postih lze těžko odhadnout. Zároveň je třeba dodat, že kdyby došlo k pozitivnímu orientačnímu testu PČR, bývá následně důležité podstoupit vyšetření krve v nemocnici metodou plynové chromatografie, která je jako jediná spolehlivá a měla by prokázat, že jste pod vlivem léku (po uplynutí určitého časového rozmezí od užití) již nebyl.

Můžete se ještě zkusit obrátit přímo na TUTO právní poradnu, která by měla mít k dispozici konkrétní praktické informace. Také bych doporučil informovat se raději na způsobilost k řízení při užívání Concerty u předepisujícího lékaře (i co se týče doby, kdy by měl být daný medikament metabolizován anebo i možnosti předepsání jiného léku, napadá nás např. Atomoxetin), který by měl být schopen podat Vám úplné informace.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality