Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Úzkosti

11.10.2020

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz po vyabstinovani od pervitinu, na kterém jsem byla 7let a benzodiazepinu, 4 roky, mi byla diagnostikovat paranoidní schizofrenie. Což skytalo pozitivní symptomy, jako bludy, hlasy, paranoiu atd. Tyto symptomy byly dobré zamedikovany, jenže masivní úzkost, která se projevuje cca 2x do měsíce ta tu je furt, je to jeden z důvodů, který mě táhne opět k benzakum a k zrecivovani. Na tyto stavy mám povolene v krajním případě použít benzak,ale mám strach a hlavně chutě na diazepam a pervitin. Nevím co dělat, ty úzkosti jsou silně, směřují k sebevražedným myšlenkách. Poraďte prosím. Dik

30767
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a důvěru. Moc oceňuji, že přestáváte s užíváním pervitinu a BZD, obzvláště po víceletém braní může jít o zásadní a odvážné rozhodnutí.

Nutno dodat, že v praxi bývá poměrně časté, že se při vysazení uvedených látek (a současně také díky jejich dlouholetému vlivu na nervovou soustavu) mohou objevit některé nečekané psychické potíže anebo naopak mohou ve zvýšené míře vystoupit duševní problémy, které mohly být braním částečně překryty. Ať tak či onak, přijde mi důležité, abyste nynější úzkostné projevy (obzvláště jsou-li takto intenzivní a nepříjemné) zkusila probrat především s Vaším psychiatrem a vyhledala pro sebe zároveň vhodného psychologa/terapeuta (nejlépe z oblasti adiktologie), úzkosti totiž naštěstí bývají velmi dobře terapeuticky zvládnutelné.

Na závěr ještě přidávám základní svépomocný text týkající se možností zvládnutí tzv. re/lapsu a tel. číslo 222 580 697 na nonstop krizovou linku, kdybyste případně podtřebovala rychlou podporu.

Držíme Vám palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality