Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testy PČR - co mám čekat?

12.10.2020

Dotaz

Hezký večer, včera mě po cestě domů zastavila PČR, která provedla kontrolu a vozidla a tak dále. Původně se mi zdálo, že hledají podobný vůz, ale ukradený. Chtěli vidět zavazadlový prostory a tak dále. To není důležité, jenom mě to překvapilo. Následně se mě začali vyptávat na drogy. Byl jsem upřímný a řekl jsem, že v pubertě jsme sem tam něco zkoušeli, ale že nejsem žádný aktivní uživatel. Přiznal jsem se, že jsem ve čtvrtek kouřil tak po dvou letech mariuhanu, protože jsem se cítil přepracovaně a chtěl jsem si odpočinout. Poté mě požádali o podrobení testu na alkohol a drogy. Test na alkohol u mě způsobil trochu nervozitu, protože jsme den před tím poměrně dost vypili, ale v době testu bylo už cca 23:00, a naposledy jsem byl nějak v ranních hodinách. Test dopadl negativně. Následoval test na drogy, který k mému překvapení dopadl pozitivně na anfetamyn, metanfetamyn - čárka byla skoro nečitelné, ale prý musím auto odstavit a jet k lékaři, souhlasil jsem a jeli jsme na stanici, kde to semnou sepsali, a poté se vyrazilo k lékaři, kde jsem dal moč a krev. Během vteřiny mi bylo sděleno, ze krom anfetamynu a metanfetamynu mám v moči trochu thc. Poté zkoušeli moji motoriku apod. s tím jsem vůbec neměl problémy, cítil jsem se normálně. Lékařům jsem řekl vse stejně jako policistům a jeli jsme znovu na stanici, kde jsem šel k výslechu a znovu opakoval, ze jsem žádný pervitin ani extázi neužil. Výpověď jsem podepsal, řidičák mi nechali a šel jsem domu, s tím že mám čekat na krev. Jsem z toho dost nervózní, nevím co mám čekat, hrozí mi nějaký test? Nemohl jsem vypít nápoj, kde byla taková látka? Jak mám postupovat?

30765
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Je určitě dobře, že jste jel na následné odběry, bez nich byste byl posuzovaný na základě orientačních testů rovnou jako ovlivněný a věc by se uzavřela jako přestupek.

Stopy THC po užití marihuany opravdu drží v těle poměrně dlouhou dobu, někdy i týden. Záleží na množství a síle marihuany, na rychlosti metabolismu apod. Důležité však je, že pokud jste užil marihuanu ve čtvrtek a v neděli pozdě večer proběhl test, tak by v těle měly být aktivní metabolity pod hladinou 2 ng/ml. Máte tedy solidní šanci, že krev v tomto směru dopadne dobře. Obecně se doporučuje po kouření marihuany neřídit cca 48 hodin. I tak však hrozí pozitivní orientační test a je potřeba jet na krev, aby se potvrdila přesná hladina aktivních metabolitů.

Co se týče záchytu amfetaminu/metamfetaminu, mohlo se jednat o falešnou pozitivitu. Zároveň nelze zcela vyloučit, že jste vypil nápoj s MDMA nebo pervitinem, který by takto mohl vyjít. V takovém případě byste však pravděpodobně pociťoval ovlivnění a věděl byste o tom.

Pokud krev dopadne negativně na všechno, věc by se měla ukončit. Trest by měl hrozit pouze, pokud by se v krvi prokázala nějaká látka ze skupiny amfetaminů/metamfetaminů v nadlimitním množství nebo by byly nad limitem aktivní metabolity THC (více v rámci druhého odkazu). V takovém případě hrozí ztráta bodů, odebrání ŘP a finanční pokuta.

Pokud by Vám z výsledku testů plynuly nějaké potíže, můžete emailem oslovit ještě tuto drogovou právní poradnu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality