Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

LSD, příměsi

28.10.2020

Dotaz

Dobrý den, měla bych takovej dotaz. Nevíte, s jakými látkamy se míchá lsd, aby bylo levnější? Jsou to takový napuštěný papírky bez chuti a nevim, co v nich je, nebo by mohlo být. Děkuji.

30761
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz a zároveň se omlouvám za zpoždění naší odpovědi. V knize LSD Psychotherapy od MUDr. Stanislava Grofa byly uvedeny základní údaje týkající se chemické analýzy několika pouličních vzorků prodávaných jako LSD. Nalezeny byly amfetaminy, strychnin, STP, fencyklidin (PCP neboli „andělský prach"). Jde ovšem o publikaci z roku 2008 a od té doby se objevily i další látky.

Ucelenější a aktuálnější informace (i když z jiného státu) o míchání LSD za účelem levnější ceny poskytuje tento článek. Ten hovoří o plošném testování čistoty LSD v posledních cca 10ti letech. Udává, že v roce 2011 byly všechny testované vzorky pozitivní na LSD, v roce 2014 mělo čistě LSD méně než 0,1% blotterů (napuštěných papírků) - místo něj byly nalezeny nové halucinogeny (ze skupiny NBOMe a DOx), analogy fentanylu, kathinony a další designer drogy. Největším rizikem pak je, že většina těchto "příměsí" může na rozdíl od LSD snadno způsobit předávkování (někdy i smrtelné). V textu je dále zmíněno, že od roku 2017 obsahovalo LSD jen přibližně 18% vzorků, přičemž silný halucinogen zvaný 25I (neboli 25I-NBOMe) byl jedním z nejčastěji detekovaných.

I z tohoto důvodu se v rámci tzv. harm reduction (snížení rizik) vyplatí zvýšená opatrnost před případným experimentem s domnělou LSD. To hned po vyhnutí se takovému pokusu znamená např. užití co možná nejmenšího množství (např. 1/4 papírku či méně) a vyčkání na sílu účinku, nekombinování s jinými drogami (včetně alkoholu), neopomenutí důležitosti setu a settingu atd.

Závěrem mne napadá, že můžete ještě zkusit oslovit poradnu České psychedelické společnosti (viz tento odkaz), kde by mohli mít více informací.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality