Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Ponechání řidičského průkazu po pozitivním testu

30.10.2020

Dotaz

Dobrý den. Při silniční kontrole mi byli hlídkou PČR zjištěny psychotropní látky. Před jízdou jsem nic nepožil ale jsem si vědom zbytkových hodnot v krvi slinách a moči. Chci se zeptat. Po odběru krve a moči me příslušníci PČR nechali pokračovat v jízdě. Da se toto počínání brát jako potvrzení způsobilosti řídit motorové vozidlo ? Díky za odpověď

30760
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, ve kterém se ptáte, jestli lze neodebrání ŘP na místě při pozitivním drogovém testu, považovat jako potvrzení toho, že jste byl způsobilý řídit vozidlo.

Rozhodující jsou výsledky laboratorních testů krve, které by Vám měly být doručeny do 30 dnů. Ty mohou podle naměřené hodnoty vést k závěru, že jste nebyl ovlivněný konkrétní látkou, byl ovlivněný (přestupek) nebo že jste byl ve stavu vylučujícím řídit motorové vozidlo (trestný čin). Více ohledně průběhu testů a limitních hodnot, se můžete dočíst v tomto článku. Hodnoty pro trestný čin byly nedávno revidovány a v našem článku zatím nejsou zapracovány, najdete je však zde, na stránkách nejvyššího soudu.

Pokud by byly naměřeny hodnoty spadající do limitu přestupku, tak by zřejmě odebrání nebo neodebrání ŘP na místě nehrálo žádnou roli. Termín způsobilost řídit motorové vozidlo se používá spíše v kontextu trestného činu. Podle informací poskytnutých právní poradnou A.N.O. by neodebrání ŘP mohlo být jedním z podpůrných argumentů pro lékařské posudky, nicméně samo o sobě by „nepřebilo" výsledek laboratorních testů krve. Zároveň si myslím, že pokud se ve Vašem případě jednalo o zbytkové hodnoty a nic jste před jízdou nepožil, nemělo by vůbec dojít k dosažení limitních hodnot pro tuto možnost.

V případě, kdy byste přecejen potřeboval v souvislosti s výsledky testu právní konzultaci, bude ideální kontaktovat tuto specializovanou online poradnu.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality