Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Potíže se spánkem, marihuana

1.11.2020

Dotaz

Dobrý den, mam na vás dotaz. Začneme od začátku - už od jakziva mám problémy se spánkem (nespím, nebo spím přes den a v noci jsem aktivní) a tak jsem začala hulit marihuanu na spánek, musím přiznat, že se mi od té doby spí výborně (užívám ji cca 8-10 měsíců). Jenže poslední dobou ji užívám i přes den a začíná mi to lézt do peněženky, mám zhoršenou krátkodobou paměť a tak ... A můj dotaz na vás je, že jestli neexistuje něco lepšího na spánek (žádné prášky atd...), A jak to prostě vydržet nehulit aspoň přes den, jsem pak mimo a tak. Předem děkuji za odpověď

30759
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz a oslovení naší poradny. Je fajn, že se snažíte chovat zodpovědně a uvažujete o omezení marihuany ve chvíli, kdy se Vaše frekvence kouření stále více zvyšuje. Faktem je, že marihuana může na potíže se spánkem pomoci, v případě nadměrného a dlouhodobého užívání však naopak existuje riziko jeho zhoršování a zvýraznění některých vedlejších účinků (jak ostatně sama píšete), opatrnost je tudíž na místě.

Co se týče rad ohledně lepšího spánku. Potíže v této oblasti patří mezi komplexní a obsáhlé téma v oblasti medicíny a psychologie a obávám se, že pro Vás konkrétní tipy jakožto nelékař nemám (navíc bez základního vyšetření a stanovení možných příčin). Existují však např. spánkové laboratoře (většinou pod fakultními nemocnicemi), které se snaží tento problém řešit, je možné se na ně doptat u Vašeho praktického lékaře. Další informace a základní tipy mohou poskytnout tyto články - 01, 02.

Ohledně vydržení alespoň dne nehulit. Základní je uvědomění, že Vám marihuana začíná způsobovat nepříjemnosti a vnitřní motivace tento fakt zkoušet změnit. V obdobných případech může být inspirativní např. tento text našich kolegů s praktickými doporučeními, co lze dělat.

Držíme palce! Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality