Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, přítel a testy

1.11.2020

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz ohledně přítele před třemi měsíci jsem bohužel zjistila že je přítel závislí na pervitinu od té doby bydlíme u rodiču po domluvě že to dáme spolu do pořádku a každý týden mu budu provádět testy z moci přítel to zatím zvládal ale minulý týden se mi přiznal že ulitnul a měl kokain samozřejmě test byl pozitivní. Dnes sem mu dělala test znovu a byl opět pozitivní ale přítel tvrdí že opravdu nic od té doby neměl. Já osobně jsem od té doby u něj nevypozorovala nějaký divné projevy jako dřív. A navic jsem s ním na každém kroku.. Ale moje důvěra už není co bývalá tak že bych chtěla vědět jestli to může být ještě vůbec možné aby to test ukázal cca po 9 dnech přítel pije každý den pivo aspoň dvě a kouří marihuanu. Děkuji za odpověď

30758
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Je fajn, že přítele podporujete, a že to společně chcete dát do pořádku.

Kokain v moči obvykle vydrží 2-3 dny, pervitin déle, někdy až 5 dní. Orientační testy nejsou bohužel příliš spolehlivé. Mohou být chybové a mohou vykazovat falešnou pozitivitu, například pokud člověk užije lék obsahující pseudo/efedrin apod. Chybovost může vzniknout také už při výrobě testu, ale i nesprávnou administrací. Nelze tedy s jistotou tvrdit, že přítel nic neužil, ale ani že si něco dal. Jediný přesný a spolehlivý je až krevní rozbor v toxikologické laboratoři, který je ale finančně nákladný.

Přestávání s drogami může být často náročný a zdlouhavý proces a pravidelné testování k tomu nemusí stačit. Je určitě dobře, že je přítel nakloněný spolupráci na změně. Vlastní rozhodnutí přestat s drogami a snaha na tom pracovat hraje zásadní roli. Někdy může napomoci i konzultace s odborníky na závislost, pokud člověk potřebuje vyřešit například jak se bránit chutím, čím drogu v životě nahradit, jak zvládat rizikové situace a spouštěče, kdy má člověk pořebu drogu užít. Ve svém dotazu jste nezadala, odkud jste, nemohu Vám proto bohužel dát tip na konkrétní místo, kam byste mohla společně s přítelem, nebo sama zajít pro radu a kam by případně mohl přítel docházet na konzultace. Posílám pro inspiraci alespoň odkaz na publikaci, která se dané problematice věnuje.

Držíme palce,

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality