Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Šňupání, sniff, harm reduction

8.11.2020

Dotaz

Dobrý den! Jaké jsou zásady harm reduction pro užívání drog (pervitin, kokain) šňupáním? Vždy když šňupu, hned mi vtrhnou do očí slzy, poté slzím a mívám záněty spojivek. Jak mohu tyto projevy zmírnit? Nos si pravidelně proplachuji Vincentkou. Jak poznám že mohu mít poškozenou nosní přepážku? Děkuji za odpověď

30756
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, je fajn, že se snažíte zjistit si zásady harm reduction, abyste o něco snížila nebezpečí zdravotního poškození.

Základem při šňupání je používat čisté šňupátko (při opakovaném používání jej mezi použítími očistit a ideálně dezinfikovat), které by mělo být spíše měkčí a nemělo mít ostré hrany - často používané srolované bankovky jsou z pohledu bezpečnějšího užívání zcela nevhodné. Šňupátko, stejně jako veškeré pomůcky k užívání, je nejbezpečnější mít svoje a s nikým je nesdílet. Doporučuje se také střídat nosní dírky. Čím delší je interval mezi jednotlivými užitími, tím má sliznice nosu více prostoru k regeneraci.

Poškození přepážky se obvykle pozná citlivostí na dotek a následně krvácením. Proplachování vincetkou může pomoci dostat pryč zbytky užité substance, aby dále nepoškozovala sliznice. Příliš časté výplachy vsak mohou sliznice naopak vysušovat. V případě potíží se sliznicí či přepážkou je možné vyzkoušet jiný z alternativních způsobů aplikace, například užití ústy (v kapsli) či kouření.

Symptomy, které popisujete, mohou souviset s vyšší citlivostí, reakcí na nějakou z příměsí užité substance, ale také s nějakým zdravotním problémem. Bohužel v této pořádně lékaře nemáme, můžete se zkusit obrátit na nějakou z lékařských poraden nebo na lékaře s odbornosti ORL.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality