Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, psychické potíže, kombinace s léky (Xanax)

25.12.2020

Dotaz

Dobry den, kdyz si vezmu (nosem) pervitin, mivam pocit, ze mi to zpusobilo nejake poskozeni zdravi. Treba si myslim, ze mam krvaceni do mozku, infarkt, selhavani ledvin, selhani jater a dalsi. Vzdycky si rikam ze si o tom neco najdu na internetu abych se uklidnila ale opak je pravdou a hned sedi priznaky a vylezou clanky-mladik zemrel na kraveni do mozku po poziti pervitinu, smrtelne poskozeni jater pervitin, atd atd. Vetsinou si jdu lehnout a modlim se at se rano vubec probudim a vycitam si ze jsem si zase dala, ze uz to nikdy nemuzu udelat..at dostanu jeste jednu sanci a neumru. Ted za strizliva je to vtipne cist az tomu neverim ale kdyz se mi to deje tak je ta obava hodne silna. Drive se mi to nestavalo, ale nyni je to temer pravidlo a je to hodne neprijemna vec. Jednou jsem si i zavolala sanitku kvuli srdci ale bylo to naprosto v poradku. Pak jsem byla na CT,EKG,KREV,MOC,RTG,UZ - nezjistili mi nic. Co se mi mohlo stat? Je k tomu nejaka definice a literatura? Znamena to snad, ze mam se stimulanty utrum? Co je nejhorsi, ze se mi tohle deje uz i po marihuane. Kamarad mi poradil at zkusim xanax na uvolneni, ze je to proste jen v hlave, ale muze se xanax kombinovat s pervitinem? Nebo jak ho davkovat pro muj problem? Neco jsem si hledala a mam strach aby ten xanax nebyl rizly z fentanylem, hodne se pred tim varuje, jak je to silne. Muze mi s tim pomoci psycholog nebo psychiatr, kdyz tyto stavy mam jen pod vlivem drogy? Dekuju za kazdou radu

30740
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotazy. Jak je i z Vašich otázek patrné, užívání pervitinu s sebou nese určitá rizika. A to jak pro tělo, tak pro psychiku, které jsou velmi úzce propojeny. Zmiňujete, že při užití míváte nepříjemné pocity z ohrožení Vašeho zdraví. Oceňuji, že Vám není Vaše zdraví lhostejné a hledáte, co Vám může pomoci.

Jak pervitin, tak i marihuana, umí podobné stavy vyvolat. A to klidně i v množství, které Vám dříve problém nezpůsobovalo. Vliv přitom může mít momentální stav, psychické nastavení, častější užívání, stres, kombinace více látek atd. Z toho, co popisujete, se může jednat o úzkost nebo jiné psychické potíže. Někdy může užívání vést dokonce až k psychotickým stavům („stíhám"), zejména u dlouhodobějších a pravidelných uživatelů, zřídka i po jednorázovém užití vyšší dávky než obvyklé. Všechny tyto potíže bývají spojené s užitím, ale mohou přetrvávat i po odeznění účinků anebo se při zhoršení objevovat pak i bez drog.

Co se týká hledání informací na internetu, doporučuji vyhledávat zdroje, které se nesnaží o "senzaci" a uvádí přesná fakta (např.  zdezde nebo zde.). Možná by bylo lepší  si informace zjistit ve střízlivém stavu, v případě akutních obav to může mít opačný efekt a prohloubit nepříjemný stav.

Ačkoli nemáme v týmu psychiatra, který by se mohl detailněji vyjádřit ke kombinaci Xanaxu a pervitinu, obecně se určitě dá říct, že může přinést víc problémů než užitku. Tímhle "zaplácáváním" vzniklých problémů jinou látkou můžete přidat celou řadu dalších rizik. Xanax je látka spadající do skupiny benzodiazepinů, které mají vysoký závislostní potenciál a jejich vysazení způsobuje nepříjemné odvykací stavy. Případné nařezání mnohonásobně silnějším fentanylem je v kontextu ostatních rizik tak trochu už jen „třešničkou na dortu".

Na Vaši otázku, zda máte se stimulanty útrum, nemám jednoznačnou odpověď. Z Vašich dotazů je znát, že Vám užívání začíná způsobovat nepříjemné stavy. Nabízí se vyzkoušet, jak pomůže třeba na nějakou dobu drogy neužívat (nebo alespoň snížit dávky). Jak jste sama zmínila, kontaktování odborníka mi přijde jako efektivní cesta. Ten s Vámi může Vaše stavy probrat (a psychiatr případně nasadit vhodnou léčbu). Pokud to bude možné, doporučuji být v kontaktu s ním co nejotevřenější ohledně Vašeho užívání. Jen tak může zvážit všechna rizika a zvolit vhodný postup.

Někdy může být přínosné se zamyslet nad tím, co mi užívání dává a co mi naopak bere. Často tak člověk dojde k tomu, že výhody, které mu užívání dříve dávalo, již pominuly, a začínají převládat ty negativní aspekty. I v této situaci je vhodná psychologická či terapeutická pomoc, která Vám může nabídnout prostor témata hlouběji prozkoumat.

Držím Vám palce, ať se nepříjemných stavů zbavíte. Zdraví poradna EXTC.

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality