Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Stejná tableta extáze - zcela odlišný stav?

1.1.2021

Dotaz

Dobrý den, mám dotaz ohledně nedávné veskrze negativní zkušenosti po užití extáze. S partnerem si jednou za pár měsíců něco dáme. S extázi máme za ta léta par velmi pozitivních zkušenosti, nicméně posledně se stalo něco zvláštního. Dali jsme si každý půlku ze stejné tablety. Mi bylo fajn, partnerovi nejprve fyzicky zle a pak usnul, asi na půl hodiny. Jenže když se probudil začal se chovat hodně zvláštně, byl zkrátka neuvěřitelně zlej, agresivní, doslova si vymyslel, že jsem ho prý něčím podrazila a pořád to opakoval dokola, nedávalo to smysl. Několikrát mě zduchnul. Mluvil sprostě a, i když bylo pozdě, dost křičel. Zkrátka byl jak smyslu zbaveny a hlavně jako by to byl někdo úplně jiný. Jsme spolu skoro deset let, není to člověk který by měl sklony k agresi nebo se takto někdy choval. Přišlo mi jako by zcela propadl nějaké paranoii. Byl mimo, chtěl jet někam autem a poprvé v zivote jsem se ho bála. Je možné že by to byl projev toxické psychózy? Nebo mu to prostě nějak nesedlo? Nechápu, že jsme měli tu samou tabletu na půl a rozdíl byl tak diametrální. Nikdy jsem nezažila, že byl měl někdo po extázi jiný stav než ten absolutní blaženosti. Jsou na místě obavy z nějaké skryté duševní poruchy? Opravdu nevím, jak s touto zkušenosti naložit. Dost to se mnou otřáslo. Děkuji za postřehy.

30739
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za Váš dotaz, ve kterém popisujete odlišné stavy u Vás a Vašeho partnera po užití poloviny stejné tablety extáze. Z Vašeho popisu je jasné, že se jednalo o velmi nepříjemný zážitek, kdy jste měla z partnera poprvé strach.

Při užívání extáze má na výsledný stav vliv mnoho faktorů - souhrnně set a setting - jako je míra stresu, ne/dostatek spánku i stav imunity, například když na "člověka něco leze", případně užití jiných látek současně nebo nějakou dobu předtím. Daly by zkoumat různé další hypotetické příčiny (související s příměsemi v extázi nebo s různou koncentrací látek v jedné tabletě), nicméně nedá se s jistotou říct, co přesně stav vyvolalo. Popisujete, že partnerovi bylo nejprve fyzicky špatně, poté usnul a po probuzení se choval paranoidně a agresivně. Jeho organismus reagoval jinak než Váš, což se může stát i u stejné látky. Je možné, že mu to zkrátka nesedlo, i že mu tableta a případné další okolnosti spustily nečekaný nepříjemný stav. I jednorázové užití extáze může vyvolat nějakou formu toxické psychózy. Ani hypotéza, že se mohlo jednat o projev skrytého duševního onemocnění, se nedá bez lékařského vyšetření vyloučit (neurologického, psychiatrického). Pokud by se u partnera podobný stav opakoval, bylo by na místě se extázi do budoucna zcela vyvarovat.

Pro další zjišťování toho, co se vlastně odehrálo, by bylo možné prozkoumat, jak se ke svému prožitku a chování staví partner, jak to působilo na něj a jakou vidí příčinu on. Pokud o tom jde s ním otevřeně mluvit. Přijde mi důležité mu dát i zpětnou vazbu o tom, jak to působilo na Vás, tedy že jste se ho bála a že to Vámi otřáslo. A také věnovat pozornost i vašemu vztahu a snažit se vykomunikovat, co se stalo, a urovnat tento nepříjemný zážitek po užití extáze. Také samozřejmě dává smysl dodržet několikaměsíční pauzu před dalším případným užitím, aby se minimalizovaly rizika podobných projevů.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality