Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, falešná pozitivita

23.1.2021

Dotaz

Dobrý den, dostala jsem se do poměrně složité situace, přítel si myslí že beru pervitin (on sám uživatel je). Pervitin jsem nikdy nepožila (aspoň ne vědomě). Měla jsem možnost udělat si test na drogy, který jsem s radostí podstoupila, jelikož mám čisté svědomí a věděla jsem že bude negativní, opak byl pravdou.. Denně kouřím trávu, takže THC vyšlo pozitivně,vše ostatní vyšlo negativně, ale pervitin byl pozitivní,vůbec to nechápu,přítel mi samozřejmě nevěří (já sama bych taky nevěřila). Hledala jsem si důvody falešné pozitivity, ale nic z toho nemohlo mít za důsledek moji falešnou pozitivitu. Přemýšlela jsem,jestli to není z něj, když jsme měli sex,jestli se z něj něco nevyloučilo do mě, nedokážu si to vysvětlit.. Bohužel jsem párkrát příteli zalhala,takže mi pochopitelně nevěří,ale teď mluvím pravdu a on mě má za smažku.. Myslíte,že je možné,abych byla pozitivní z něj? Nebo vás napadá nějaký jiný důvod? Jsem z toho zoufalá,předem děkuji za odpověď.

30738
 

Odpověď

Dobrý den,

varianta, že se do Vás něco z pervitinu vyloučilo při sexu s partnerem, je velice nepravděpodobná.

Orientační testy bývají bohužel často nepřesné. Falešnou pozitivitu u nich může způsobit i chyba testu, jeho špatná administrace nebo další příčiny, jako je užití léků na astma, na nachlazení (s obsahem preudoefedrinu), sprejů do nosu, různá onemocnění jater či ledvin (viz false positives) apod. Stoprocentně přesný je pouze toxikologický rozbor krve, který je však finančně nákladný.

Je jasné, že podezírání a nedůvěra ze strany přítele je nepříjemná. Můžete s ním celou věc zkusit znovu probrat s tím, že opravdu neberete, a že test mohl být chybný. Můžete se také domluvit na dalším testu, pokud by to mohlo důvěru mezi vámi zlepšit. Mezitím se můžete zkusit znovu otestovat jiným testem sama, lze je zakoupit na internetu či v lékárně, abyste měla jistotu, že nevychází znovu falešná pozitivita. Případně zkusit test od jiné značky.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality