Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pomoc pro syna, který asi sází

18.3.2021

Dotaz

Dobrý den .Syn má problém se závislosti.Stále si půjčuje peníze, nedokáže říci, ale mám podezření , že se jedná o sportovní sázení. Nevím si rady , protože bydlíme v jednom bytě a jelikož je bez peněz nemám ho kam vystěhovat. Osobně potřebují kontakt na nějakou pomoc i psychologa, ale syn se musí začít léčit. Můžete mi poradit co mám dělat? Snažila jsem se splácet půjčky, s tím že sliboval, že to výše naposledy.Ja teď už nemůžu a ani nechci. Zrušila jsem mu trvalý pobyt (řeší se to) ale co dál ? Prohloubí se problém s úroky a kam jej vystěhovat když nemá ani na ubytovnu ? Děkuji za odpověď

30729
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Rozumím tomu, že se nyní nacházíte ve složité situaci a řešíte, co dál.

Podpora pro Vás samotnou je velmi důležitá, stejně jako konzultace s odborníky, jak nyní postupovat a jaké nastavit hranice ve vztahu se synem. Ve vašem městě se můžete obrátit na Centrum komplexní péče, kam se můžete objednat telefonicky (+420 773 996 916) nebo e-mailem (terapie.olk@podaneruce.cz). Můžete se tam přijít poradit jak Vy sama, tak společně se synem, případně tam poté může docházet i syn sám, pokud o to bude mít zájem. Mohou mu pomoci i s léčbou. Další organizací ve Vašem městě je P-Centrum, které nabízí konzultace blízkým i ambulantní program pro hráče.

Další možnou variantou pro syna i pro Vás je online pomoc, například Renadi nebo Naberte kurz. Kromě toho si může syn v počítači nebo v mobilu nastavit různé blokující aplikace, které pomohou zabránit v sázení. Fungují na počítači i na mobilu.

Přejímání odpovědnosti za druhého, jako je například placení půjček, se obvykle nedoporučuje, protože by to měla být starost syna. Případně se doporučuje finanční podpora pouze jako spoluúčast k tomu, co splácí on sám. Zároveň rozumím tomu, že je velmi náročné se dívat na propad takto blízkého člověka a pojí se to s mnoha obavami, co s ním bude dál. Je však pochopitelné, že musíte v první řadě chránit nejprve sebe, aby Vás situace nepohltila a dluhy nedopadly i na Vás. Je proto určitě dobře, že řešíte i odhlášení syna z trvalého pobytu apod. Pomoc s bydlením by mohl syn získat také ve výše uvedených službách, ať už přímo v léčbě nebo v různých formách přechodového či chráněného bydlení. Pokud by se jednalo o komerční ubytování, například na ubytovně, mohou mu taktéž pomoci vyjednat dávky hmotné nouze a doplatek na bydlení vzhledem k tomu, že je bez příjmů.

Další tipy na to, co byste v tuto chvíli mohla dělat a co by mohlo fungovat ve Vašem případě, můžete nalézt v těchto svépomocných příručkách.

Držíme palce,

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality