Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Úzkosti po pervitinu

19.3.2021

Dotaz

Zdravím, jdu s dotazem. Necelé 3 měsíce jsem užívala pervitin (pouze nosem, jehel se bojím). Ze začátku užívání byly dojezdy nepříjemné - měla jsem stíhy, ale postupem času bylo vše v pohodě a žádné dojezdy jsem neměla - samozřejmě kromě pískání v uších, klasický dojezd. Vždy jsem zvládla 5 dní a nocí bez spánku a jídla, pauzu jsem měla vždy max 3 dny. Pak jsem se rozhodla, že se s pervititem zklidním. Dala jsem si pauzu asi 5 dní. Pak jsem si dala pervitin, jela jsem 1 den a 1 noc, i trochu jídla jsem si dala, jízdu jsem zastavila večer, v ten večer mi začal dojezd,ale úplně jiný, než vždy. Rychlé bušení srdce, tlak v celém těle, špatně se mi dýchalo, vždy tento stav trval tak 2 hodiny, pak 2 hodiny klid a pořád dokola, spát v žádném případě nešlo, nepovedlo se mi usnout. Byla to úzkost, trvala cca 30 hodin, pak se mi konečně podařilo usnout a po spánku bylo zase vše v pohodě. Dala jsem si 7 dní pauzu. Pak zase 1 noc a 1 den, druhý večer jsem zase ukončila jízdu a zase to samé, úzkost, bušení srdce, strach ze smrti, nebo z omdlení. Stačilo maličko stresu a měla jsem neskutečně hnusný uzkostný stav. Trvalo to zase cca 30 hodin, než jsem usla. Spala jsem hodinu, po hodině jsem se probudila a měla zase ten stav, byla chvilku vzhůru a pak po velkém snažení zase usla. Chci dodat, že OBĚ DVĚ JÍZDY JSEM MĚLA JEDEN A TEN SAMÝ MODEL PERVITINU. Teď jsem 8 dní čistá. Mohla být úzkost vyvolána tím, že to byl špatný model? Dále se chci zeptat, když si seženu po cca měsíční pauze jiný model, je 100%, že se mi na dojezdu zase vrátí ta úzkost? Nebo je nějaká šance, že s jiným modelem a delší pauzou už takový brutální dojezd nebude? Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný den!

30726
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotazy, ve kterých popisujete svoje 3 měsíční užívání pervitinu, to jaké si dáváte pauzy a jaké zažíváte dojezdy. Zmíněné dojezdy se začaly poslední dobou zhoršovat a píšete o nich jako o neskutečně hnusných úzkostných stavech, kdy nemůžete usnout. Ptáte se nás, jestli jsou tyto nepříjemné dojezdy vyvolané modelem pervitinu, který jste užila a jestli je jisté, že k nim určitě dojde i při užití jiného modelu.

V prvé řadě bych Vás chtěl ocenit, že i když jste do užívání pervitinu vstoupila intenzivně a frekvence užívání kterou popisujete je velmi vysoká, tak se vyhýbáte jehle a snažíte se dávat si pauzu, když vám není psychicky dobře, a že se snažíte získat k tomu nějaké informace a rady. Dojezdy k užívání pervitinu neodmyslitelně patří a je normální, že se jejich podoba a intenzita v průběhu užívání mění. Zároveň je každý člověk vůči pervitinu jinak citlivý a dojezdy mohou být pro někoho opravdu velmi nepříjemné. Mnoho informací o dalších rizicích a účincích se můžete dočíst ZDE.

Tato látka má vysoký potenciál vyvolávat, případně zesilovat psychické potíže a úzkost je jedna z nejtypičtějších z nich. Příčin, proč k tak silné úzkosti najednou došlo, může být mnoho. Například váš současný a celkový psychický i zdravotní stav, míra stresu, jakou teď zažíváte a také zmíněný model, kde může hrát roli jednak množství látky, tak její kvalita a možné příměsi a další faktory, které je těžké odhadnout. Nelze tedy s jistotou říci, jestli to bylo způsobeno jen modelem ani co se stane, až si dáte znova jiný model. Na místě je však určitě velká opatrnost. Z vaší zprávy je patrné, že jste v zmíněných 3 měsících užívala opravdu často, a to představuje značný nápor na psychiku i tělo člověka a může se to projevovat právě zesílenými negativními účinky.

Rád bych vás tedy podpořil, ať si mezi užíváním dáváte co nejdelší pauzy a pokud by stavy jaké popisujete přetrvávaly, nebo se snad zhoršovaly, možná by bylo fajn zvážit, jestli vám za takové zážitky braní pervitinu vlastně stojí. Je na místě takové věci nepodceňovat, aby nedošlo k prohloubení psychických obtíží nebo k vyvolání duševního onemocnění.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality