Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Dcera a lék Doreta, testy tramadol

22.3.2021

Dotaz

Dobrý den , našel jsem u dcery platíčko od léků Doreta 75mg/650mg. Mám podezření že je užívá dlouhodoběji a je jí 15 let . Chci se zeptat jak je to závažné v případě že je užívá zda existuje nějaký dostupný test který by přítomnost léku v tělě odhalil, udajně z moči to nelze . Děkuji mnohokrát Č.

30719
 

Odpověď

Dobrý den,

lék Doreta obsahuje mimo jiné účinnou látku tramadol, kterou nezachytí základní orientační test. V popisu testu musí být označení TML mezi testovanými látkami. Je dostupný na internetu či v lékárně. Nejčastěji se provádí ze slin či moči, záleží na zakoupeném druhu. Případně můžete zvolit přesnější laboratorní test (v rámci toxikologického pracoviště), který je ovšem dražší.

Zároveň testování má svá úskalí. Orientační testy nebývají příliš spolehlivé. Takže hrozí falešná negativita, tedy situace, kdy dcera lék bere, ale test vyjde negativní, ale i falešná pozitivita, tedy situace, kdy dcera lék nebere, ale vyjde pozitivní a dojde k falešnému obvinění. Velkým rizikem je tedy trvající nejistota, jak to tedy je, a taktéž vzájemná ztráta důvěry. Test také neodhalí četnost nebo rizikovost užívání, ukazuje pouze ne/přítomnost látky v těle.

Ptáte se na závažnost užívání Dorety. Ne náhodou se jedná o lék na předpis, který by měl být předepisován na nezbytně nutnou dobu. Z důvodu obsahu opioidů je zde riziko vzniku postupné závislosti. Používá se pro léčbu silných bolestí a její užívání je potřeba vždy konzultovat s lékařem.

Za naši poradnu proto raději doporučujeme co nejvíce otevřený rozhovor o tom, zda a pokud ano, tak proč dítě danou látku bere. Podobný rozhovor by měl proběhnout pokud možno v klidu, na neutrálním místě, kde je oběma dobře, bez obviňování, ale také bez bagatelizování problému, s důrazem na to, že máte o dceru obavy a chtěl byste zjistit, co se jí děje. Případně se můžete obrátit na odborníky, ať už Vy sám, nebo společně s dcerou (například ZDE).

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality