Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin a kožní projevy

23.3.2021

Dotaz

Dobrý den chci se zeptat beru perník už nějakou dobu a dělají se mi hnuse a velké vyrážky a pupínky . Potřebuji nějakou radu jak se toho co nejrychleji zbavit aniž bych sla k doktorovi . Díky za odpověď

30717
 

Odpověď

Dobrý den,

kožní reakce (boláky, pupínky, vyrážky) po užití pervitinu bývají velmi časté. Pervitin a jeho příměsi se z těla dostávají přes játra, ledviny a také pokožku. Zároveň pervitin z černého trhu může obsahovat mnoho nečistot, odpadních látek a chemických příměsí dané nekvalitním či nesprávným způsobem výroby. Může se taktéž jednat o alergickou reakci na pervitin nebo některou z jeho sloučenin (fosfor, jód atd.), která se taktéž projevuje kožní reakcí. Také může mít vliv věk, či nadměrné škrábání po pervitinu (včetně záseku na něm) a zavlečení bakterií do takto vzniklých ranek.

Pokud nechcete jít k doktorovi, v tomto případě ideálně ke kožnímu, nabízí se varianta zajít do kontaktního centra, kde bývá k dispozici zdravotnický (či proškolený) personál, který obvykle má k dispozici různé hojivé masti. Tito pracovníci také mohou pomoci vyhodnotit, zda se nejedná například o nějakou infekční kožní nemoc, která je potřeba léčit antibiotiky, jako je například velmi vážné Impetigo. Další variantou je problém zkonzultovat v lékárně a zakoupit si některou z volně prodejných mastí, které však nebývají tak účinné jako ty na předpis. Nejen při braní bývá také důležitá péče o pleť, hygiena, odpočinek a správná výživa.

Také by mohla pomoci delší pauza od pervitinu, spolu s lokální léčbou Vaší vyrážky a pupínků, alespoň do doby, než potíže zcela odezní.

Více o kožních problémech, spojených s užíváním drog, si můžete také přečíst v tomto článku z Dekontaminace. Kromě kožních problémů je s pervitinem spojená celá řada dalších rizik, o kterých si můžete přečíst například zde.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality