Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Jak pomoci partnerce?

24.3.2021

Dotaz

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou o radu. Moje partnerka, bere 2 měsíce pervitin (nitrožilně), předtím 15let abstinovala, trpí hraniční poruchou osobnosti. Mimo pervitinu je už asi rok závislá na rivotrilu. Tvrdí, že to má vše pod kontrolou a zvládne přestat sama, před týdnem dala výpověď v práci aniž by mi cokoliv řekla ( žijeme spolu 7 let) a celý tyden hrála, že chodí do práce (nevím kde travila čas). Hodně zhubla, má často rozšířené zorničky, změnily se jí pohyby, když se jde na chvilku projít nebo nakoupit je pryč několik hodin, je vzhůru celou noc, několik nocí se snažila vyrobit poličku, někdy má plno energie, jindy celý den prospí. Před 3 rokama se léčila ze zavislosti na alkoholu a prášcích (od té doby mela 1 relaps- znovu léčba a 2 lapsy). Nedochází na žádné terapie, údajně se nedají sehnat, chodí jen k psychiatrovi. Nevím co mám dělat, chtěla bych jí pomoct, ale ona tvrdí že to zvládne celé sama, léčit se údajně nepotřebuje, protože není závislá, byl to prý jen úlet. Bojím se, že budeme absolvovat stejné kolečko problémů jako u alkoholu (zachytky, podvádění, lži, ...). Máme 14ti letou dceru a nechci aby byla u toho a znovu to celé prožívala (biologická matka nejsem já, ale partnerka). Poradíte mi co mám dělat?

30716
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz a důvěru. Je dobře, že se snažíte najít pro sebe nějakou radu a pomoc.

Partnerčino chování, které popisujete (hubnutí, rozšířené zorničky, nespavost, změna pohybů atd.), můžeme u lidí, kteří užívají pervitin či jiné stimulanty, pozorovat často a mnohdy je to signál, podle kterého se začneme domnívat, že se něco děje. Zároveň píšete o kolečku lhaní, podvádění a pobytech na záchytce, které jste už s Vaší partnerkou v minulosti zažila, a který znovu absolvovat nechcete, což je zcela pochopitelné. Asi Vás nepřekvapí, že bez alespoň nějaké snahy Vaší partnerky se změna současné situace neobejde. Napadá mne otázka, co tehdy pomohlo k tomu, aby si Vaše partnerka uvědomila, že situaci již nemá plně pod kontrolou, že to nezvládne celé sama, a vyhledala další odbornou pomoc? Co se nyní děje takového, že to Vaši partnerku přivedlo k nadužívání Rivotrilu a k návratu k pervitinu?

Ptáte se však na to, co nyní můžete dělat Vy. Prvním krokem by mohl být otevřený rozhovor s partnerkou (pokud je to v této situaci možné) o tom, jak celou situaci vnímáte a jak se Vás dotýká. Verbalizovat Vaše obavy a také nechat zaznít to, že nechcete celé kolečko zažívat znova a vystavovat tomu vaši dceru. Můžete společně propátrat, jaké jsou důvody partnerčina návratu k užívání, ohraničit, kdy končí úlet a začíná docházet ke ztrátě kontroly (a zamyslet se společně nad otázkami, které nabízím výše). Součástí takovéhoto rozhovoru také často bývá vymezení hranic či podmínek, za jakých může partnerství a rodina nadále fungovat. Užitečné informace k tomu, jak s partnerkou komunikovat můžete nalézt v některé ze svépomocných příruček.

Rozhovor je možné realizovat doma, nicméně zde máte pravděpodobně již zaběhlé nějaké komunikační vzorce a mohlo by tak být efektivnější, kdyby proběhl na nějakém bezpečném místě mimo domov, kde vám bude oběma příjemně. Lze k tomu využít také odbornou pomoc, například v podobě párové konzultace či terapie.

Přímo ve Zlíně sídlí Terapeutické centrum, kam můžete přijít společně s partnerkou nebo i/nejprve sama. Může sem také začít docházet na terapii přímo Vaše partnerka. Služby centra jsou bezplatné a mohou být také anonymní, nyní v době pandemie nabízejí své služby také po telefonu či online (Skype, Zoom apod). Během pandemie je také (pokud máte VZP) možné využít příspěvek na terapii a mít ji tak částečně/plně hrazenou. Na seznamu zapojených terapeutů jsou i jména z vašeho kraje (seznam ZDE). Případně můžete nalézt další kontakty na pomáhající organizace na Mapě pomoci.

Z toho co píšete mám dojem, že jste se svojí partnerkou prožila nejedno těžké období a je fajn, že máte i nadále velkou snahu jí pomoci a být pro ni oporou. Myslím však také na Vás, abyste na to nezůstávala sama. Kromě odborných služeb může přinést úlevu také probrat co prožíváte s někým zvenčí, ke komu máte důvěru.

Držíme palce,

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality