Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Pervitin, abstinenční příznaky, fyzická a psychická závislost, motání hlavy

29.3.2021

Dotaz

Dobrý den, chci se zeptat proč všichni tvrdí že na pervitinu neni fyzická závislost. ja ráno vstanu a když si nedam točí se mi hlava a jee to horsi a horsi takovy stav jako kdyz sem opilá nebo podobnyho ani to nejde popsat jako dyz to ma kazdou chvili semnou seknout a pak rovně nedokazu ani jit . psychycky to rozhodně neni,protože se snazim prestat.. vim ze z tohodle stavu se da vyspat za 4 dny je to pryč... ale ja. nemuzu tady 4 dny spát.. musim fungovat k doktoru jit nemuzu nevite co to zmírní aspoň to motani hlavy.? drogy beru 6 let asi a sem definitivně rozhodnuta ze s tim chci prestat beru kouřením a snupanim nijak jinak. mam silnou vůli bych rekla nemusim to mit ale to motani hlavy je fakt hrozný.

30712
 

Odpověď

Dobrý den,

moc oceňuji, že jste se po 6 letech definitivně rozhodla přestat s pervitinem. Silná vůle je rozhodně dobrý základ, zároveň jak píšete, roli hrajou i další věci, které to můžou zkomplikovat. Rozumím tomu, že potřebujete fungovat a zbavit se nepříjemného motání hlavy po ránu.

Fyzická závislost popisuje reakci těla na vysazení některých drog (nejčastěji opiátů a alkoholu), která může být až život ohrožující. Pervitin tímto způsobem nefunguje, na druhou stranu v jeho případě bývá zásadní se vypořádat s psychickou závislostí, kterou doprovází tzv. bažení. To však neznamená, že s jeho vysazením nemohou být spojené i nepříjemné fyzické komplikace. Dobrá zpráva je, že zpravidla v krátkém časovém úseku abstinence odeznívají.

Pokud se Vám motání hlavy stane ráno doma, můžete se vyzkoušet položit na záda a dát nohy nahoru nad úroveň hlavy. Je to však jen dočasné řešení a ráda bych se přiklonila k variantě oslovit lékaře. Pokud byste chtěla využít anonymní formu oslovení odborníka, mohu doporučit tuto online poradnu.

Obecně návratu do fyzického i psychického normálu může pomoci zdravá životospráva, dostatek odpočinku, přiměřená fyzická aktivita, pravidelný přísun tekutin a pestré stravy, vitamínů a minerálů. Tělo bývá užíváním pervitinu vyčerpané, pervitin ovlivňuje třeba i tlak nebo spánek. I proto musím taky napsat, že bych Vás nejradši podpořila v tom si opravdu minimálně ty 4 dny odpočinku dopřát.

Ráda bych Vás podpořila v cestě k abstinenci a k vyhledání odborníků (ZDE), kteří Vás v této situaci mohou podpořit a připravit na zvládnutí potíží, které se s tím pojí.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality