Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Heroin, odvykání, přetrvávající zvracení

4.4.2021

Dotaz

Dobrý den, syn ( 28 let )užíval cca 4-5 měsíců heroin, kouřil ho z alobalu. Ted se rozhodl s tím skoncovat a už je 3 týdny bez drog..vše zvládl dobře, jen stále přetrvávají potíže se zvracením, zvrací několikrát denně, nic v sobě z jídla neudrží...vím, že abstinenční příznaky jsou kruté a zvracení k tomu patří,vyhledala jsem si na internetu průběh a všude píší, , že po týdnu abstinence by měly tyto problémy slábnout a ustupovat. Tak se chci jen ujistit a uklidnit, že to ještě stále patří k odvykání a trvá to u někoho déle,že je to běžné a nemůže to být jiná zdravotní příčina, že by si něco tím užíváním poškodil a radči by měl navštívit lékaře. Je mi jasné, že pokud by šel k lékaři, musel by mu říci pravdu, měl by záznam a to by jsem nerada. Děkuj za odpověd

30710
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Při odvykání od heroinu či jiných opiátů je opravdu zvracení poměrně časté. Avšak, jak už jste si sama vyhledala, obvykle je to symptom, který se objevuje většinou jen cca jeden až dva týdny, nicméně ve výjimečných případech to může trvat déle.

První variantou by mohla být konzultace v lékárně a zakoupení volně prodejných léků na zvracení, zejména rehydratačních roztoků s ionty a minerály, které se zvracením ztrácí a jsou třeba doplňovat. Ty by mohly pomoci zažívací trakt stabilizovat, aby syn mohl znovu začít jíst. Důležité také je, aby syn sledoval, co ne/snese. Často se doporučuje dietní strava po malém množství, kdy se otestované potraviny navyšují (banány, jogurty, přesnídávky, nastrouhané jablko apod.). Případně lze kontaktovat praktického lékaře, zda by nevystavil eRecept na některý z léků k zastavení zvracení, např. Torecan.

Pokud i po úpravě jídelníčku a zařazení podpůrných preparátů na stabilizaci zažívání a proti zvracení nebudou problémy ustupovat, mohlo by to poukazovat na nějaký závažnější zdravotní problém, který si žádá vyšetření u lékaře. Rozumím Vaší obavě, aby syn neměl užívání heroinu zanesené ve zdravotnické dokumentaci. Zároveň se však může jednat o takový problém, který se sám nevyřeší a může Vašeho syna ohrožovat. Zda Váš syn lékaři sdělí svému lékaři, že užíval heroin, je na něm. Bohužel ale bez této informace může lékař hůře stanovit optimální léčbu. Praktický lékař pak případně může napsat doporučenku na specializované vyšetření - přímo v Karlových Varech je například toto specializované gastrocentrum.

Pokud by pro syna byla dostupná Praha, je tam zařízení Remedis, které má jak AT ambulanci specializující se na problematiku závislostí, tak i gastroenterologickou ambulanci. Je to nestátní zdravotnické zařízení a poskytují služby i pro samoplátce. Domnívám se, že sami by zprávu obvodnímu lékaři Vašeho syna (díky které by se užívání pak mohlo objevit v jeho kartě) posílat neměli. Obvykle předávají zprávu přímo pacientům a již to nechávají na nich, ale bylo by fajn, aby si to Váš syn ještě předem ověřil, pokud by se rozhodl pro konzultaci v Remedisu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality