Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Subuxone, domácí detox, (jak) mám přestat?

5.4.2021

Dotaz

Dobrý den. Zhruba 20 let s přestávkami zneužívám vše co mi přijde pod ruku ve vysokých a kombinovaných dávkách. Přes 15let jsem si píchala Pervitin nitrožilně. Pak jsem najela na opiáty. Zhruba 5 let každou sezónu opium, Tramabene kapky v dávkách 3x denně 300 kapek, vše možné opiody. Nevyhýbala jsem se ani alkoholu. Pravidelně docházím k psychiatričce. Mám skvělou paní doktorku. Mám mnoho psychiatrických diagnóz. 2x denně užívám Rivotril 2mg,Tisercin na noc. Přes rok jsem užívala Suboxon 16mg denně. Nastoupila jsem do léčebny ale podepsala jsem reverz ale v detoxu jsem vytrvala doma s maximální podporou rodičů. Zůstala jsem čistá 3 měsíce. Brala jsem jen ten Rivotril a Tisercin. Pak jsem začala pít. Čím dál víc, denně. Nakonec jsem se znovu vrátila k Suboxonu. Nyní ho užívám od ledna tohoto roku 2x denně 4mg. Od té doby proběhly 4 pokusy o Detox. Opět pomalým snižováním. Není to možné. Nedokážu to vůbec zvládnout. Trpí tím celá rodina. Do léčebny jít v žádném případě nechci. Také se to ve mě bije, zda přestat či ne. Nevím si rady se životem. Myslím si že už jsem za těch 20let tak zhuntovaná, že zřejmě musím být na substituci do konce života. Na druhou stranu bych chtěla přestat. Kvůli sobě, kvůli rodičům, kterým dlužím kromě peněz 20let života. Ale ten předešlý absťák od Suboxonu byl tak příšerný, že jsem takový po žádných jiných opiátech nezažila. Moc vás prosím, poradili byste mi jak úspěšně a jakým způsobem zvládnout domácí detox od Suboxonu? Opakuji, beru 2x denně 4mg. Hlavně jak zminimalizovat nežádoucí účinky absťáku? Trpím úzkostmi, depresemi,obscesí... Mám velice nízký práh bolesti. Jak to mám udělat abych to zvládla a aby opět neutrpěla moje rodina? Má lékařka si myslí že už to není dost dobře možné. Kromě toho mám hepatitidu C. Moc vám děkuji za odpověď a pomoc, velice si cením vaší práce. Děkuji vám * Ještě bych chtěla k předešlé prosbě o pomoc doplnit, že trpím hraniční poruchou osobnosti, nenávistí ke svému tělu, myšlenkami na sebevraždu... S hepatitidou C se neléčím. Závislost na benzodiazepanech trvá 20let. Několikrát předávkování. 3x pobyt v psychiatrické léčebně. Děkuji, opravdu moc děkuji za radu jak dále a za radu jak se co nejlépe zbavit závislosti na Suboxonu. Závislosti na benzodiazepanech se zbavovat nechci. Jak už jsem psala, nemám to v sobě úplně vypořádané, je to tak půl na půl, ale cítím, že by to bylo správné. Děkuji, děkuji za vše, s pozdravem nashledanou Denisa

30708
 

Odpověď

Dobrý den Deniso,

spojila jsem oba Vaše dotazy, které přišly po sobě. Zkusím si nejprve všechno shrnout. Píšete o svém mnohaletém užívání různých látek a také o psychických potížích. Popsala jste své zkušenosti s léčbou, domácím detoxem a se spoluprací s psychiatričkou. Chtěla byste poradit, jak zvládnout domácí detox od Subuxonu. A zároveň ve Vašem dotazu vidím i hlubší úvahu nad tím, jestli vůbec abstinovat, jak se závislostí naložit, jak vše zasahuje Vaši rodinu a zkrátka co se životem.

Víte, nemůžu se tvářit, že bych teď viděla nějakou jednoduchou cestu. Jak jsem četla Váš dotaz, říkala jsem si, že na jednoho člověka je to celkem nálož si tímhle vším projít. O to víc oceňuji, že to nevzdáváte a jsem ráda, že jste nám napsala. Z Vašeho dotazu vidím, že máte chuť věci posunout k lepšímu, myslíte na svou rodinu a snažíte se být k nim ohleduplná a stále hledáte, co by mohlo pomoci. To mi přijde jako moc dobrý výchozí bod.

Ještě než odpovím přímo na Váš dotaz k domácímu detoxu od Subuxonu, chtěla bych dát trochu prostoru Vašim úvahám, mimo jiné o přestávání. Píšete, že to v sobě nemáte ještě úplně vypořádané a připadá mi důležité na rozhodnutí nespěchat a nejdříve si právě vše co nejvíc uspořádat. Za sebe to vidím tak, že abstinence může být ideál, ale ne vždy je to v danou chvíli reálná možnost. Přijde mi důležitější najít nějakou stabilitu. A jednou z možností, jak tu stabilitu získat může být klidně substituční léčba ve formě Subuxonu nebo nějaká bezpečná medikace. Píšete, že máte skvělou paní doktorku, což je opět dobrý základ.

Přesto si říkám, že by stálo za to pro sebe získat mnohem víc podpory zvenčí. A hlavně že byste si ji zasloužila. Moc bych Vás chtěla podpořit v kontaktování dalších odborníků. Velmi užitečná může být psychoterapie (kam člověk dochází např. jednou či víckrát týdně), a to nejen co se týče užívání nebo zvládání psychických potíží, ale také právě při srovnávání myšlenek a hledáním odpovědí na to, co se životem. Další možností je kontaktovat organizaci Laxus anebo Hedonie (které se věnují oblasti drog včetně léčby) nebo organizace Péče o duševní zdraví, klidně si můžete nejprve jen nezávazně zjistit, co vám můžou nabídnout. Ono přeci jen takhle přes internet toho nejde vyřešit mnoho. Kdybyste se dostala do nějaké akutně náročné situace, neváhejte se ozvat na některou z krizových linek (např. nonstop linka 116 123).

Nicméně tohle všechno může nakonec docela dobře pomoci a podpořit úspěch toho případného domácího detoxu od Subuxonu. Nejde jen o technický postup, je právě velmi důležité pracovat i s celým kontextem a je taky dobré vědět a naplánovat, co bude po detoxu. Posílám Vám k tomu dva články kolegů (Domácí detox a Detoxifikace) a bohužel detailnější rady a tipy dát nedokážu. Lépe by Vám asi mohl poradit spíš lékař, který by mohl posoudit i Vaši medikaci a zdravotní stav. Co se týče hepatitidy C, tam je asi nejpodstatnější informace ta, že je v současnosti dobře dostupná nová vysoce účinná léčba bez vedlejších účinků, přičemž se pro léčbu můžete rozhodnout kdykoli.

Každopádně když takhle řešíte víc věcí najednou, chce to čas a dává smysl jít postupně, krok po kroku, ideálně za podpory někoho blízkého nebo právě odborníků, případně někoho s podobnou zkušeností (v rámci nějaké svépomocné skupiny).

Přeji Vám, ať se Vám podaří posunout se správným směrem.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality