Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Test na pervitin bez vědomí testovaného

5.4.2021

Dotaz

Zdravim. Chci se zeptat zda existuje nejaka moznost jak udelat doma test na pritomnost pervitinu v tele aniz by o tom testovany vedel... Dobrovolne a vlastne ani nedobrovolne ho k testu neprimneju a rada bych mela jistotu ze je cisty... V minulosti byl uzivatelem drog a nyni mam podezreni ale nejsem si uplne jista ... Zachyti mi test z moci vysledek i z moci ve wc? Moc dekuji

30707
 

Odpověď

Dobrý den,

chápu, že byste ráda měla jistotu, jak je na tom dotyčný s užíváním drog vzhledem k minulosti. Test z moči ve WC, kde je i voda, nejspíš nebude fungovat. Nejčastěji je potřeba samotnou moč odebrat do nádobky a z ní pak udělat test.

Zároveň orientační test na drogy má mnoho rizik. Nedává jistotu, že je člověk opravdu čistý. U těchto testů totiž hrozí falešná negativita (tedy že člověk bere, ale vyjde negativní), stejně jako falešná pozitivita (když člověk nebere a vyjde pozitivní) a tím pak vzniká falešné obvinění. Pozitivní výsledek těchto testů totiž může být způsobený i užíváním některých léků nebo onemocněním ledvin či jater. Jediný přesný je toxikologický rozbor v laboratoři (krve, moči atd.).

Jedinou variantou, kdy by teoreticky mohlo dojít k otestování bez vědomí testovaného, je finančně velmi nákladný test z vlasů, který ukazuje braní drog v době cca 2-3 měsíce zpět (pakliže jsou vlasy dostatečně dlouhé), ale nikoliv v rozmezí posledních 2-3 týdnů, kdy ještě ve vlasech nejsou látky přítomny. Tyto testy se pro svou náročnost používají spíše zřídka.

Nicméně jakékoli testy nemají žádnou výpovědní hodnotu v tom, jak často či jak dlouho člověk bere, jak vysoké dávky, jak je jeho problém vážný apod. Hrozí také ztráta vzájemné důvěry. Proto mi tenhle způsob bez vědomí testovaného nepřipadá jako nejšťastnější, může přinést víc škody než užitku. Za tuto poradnu proto raději doporučujeme co nejvíce otevřený rozhovor o obavách, které máte. Dá se přidat i vysvětlení, proč je pro Vás důležité vědět, zda nějaké drogy bere (případně co ho nyní přimělo k tomu, že je opět vyhledal) a co by to znamenalo pro váš vztah. Pomoci může případně i ujištění, že jeho užívání drog nemusí automaticky znamenat konflikt a naopak to může být příležitost spolu otevřeně mluvit a situaci řešit společně.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality