Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Bolest břicha po extázi

18.4.2021

Dotaz

Dobrý den, V minulosti jsem si zkusila tak 2x extázi. Po 3. Jsem si jí vzala před rokem a půl. Dostali jsme svítivě oranžové hlavy Donalda Trumpa ( po měsíci cca jsem náhodně narazila na článek, že těmto extázím by se měli lidi vyhnout, protože jsou hodně silný) Opravdu to nebylo zas tak příjemný. Dala jsem si jen čtvrtku, i přes malý množství jsem měla velmi silný nájezd asi hned po 10ti minutách. Když už mi bylo lépe byl to celkem hezký stav. Povídali jsme si v klubu, tancovali jsme a postupně si dali ještě pár kousků ( já měla dohromady tak 1 celou). Když jsme odešli z klubu nastoupily nám silné halucinace (např.: pavouci, naproti mě byl pan, když jsem se mu vyhýbala najednou zmizel, nebo pak už doma jsem měla různý barvy stěn s různými ornamenty a i třeba velkou květinu v květináči uprostřed pokoje a po cca 10 minutách to vždy vypadalo jako kdybych byla zase v jiný místnosti, i když jsem se s halucinacemi nikdy dříve nesetkala věděla jsem, že tomu nemůžu věřit, takže jsem byla docela v pohodě a nebála se toho, protože jsem věděla, že to vyprchá a skončí) no do toho mě začlo bolet strašně břicho ( tupá vystřelující bolest a zároveň jako kdyby mi chtělo kručet v břiše), horní část přímo pod hrudní kosti. Od té doby jsme si dali tak 4x a já pokaždé měla tu stejnou bolest jako po té silné extázi. Vždy to začne tak hodinku a půl - dvě po spolknutí. Nejprve jsem si myslela, že třeba nekontroluju vodu a moc piju, protože jakmile mě to začne bolet můžu pít už jen málo, hrozné to bolí, vůbec mi to nechutná až se mi chce zvracet ( piju jen nealko). Naposledy jsem si to hlídala a po hodině a třičtvrtě přišla opět bolest a já vypila něco málo pod čtvrt flašky 1,5l vody (nijak jsme nevydávali nadlidské výkony, jen jsme se procházeli lesem). Zajímalo by mě co by to mohlo být... Předem děkuji.

30702
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Popisujete nezvyklou bolest, která se objevila poprvé po silné extázi a od té doby se objevuje při každém dalším užití.

Těžko takto na dálku a bez lékařského vyšetření soudit, čím konkrétně je bolest způsobená. Extáze má, podobně jako další stimulanty, obecně vliv i na peristaltiku střev, zrychlení tepu a zvýšení tlaku, což se může projevovat bolestí. Další možností by mohlo být nedostatečné najedení, psychosomatika nebo by bolest mohla souvislost se svalovým napětím. Může to být také signál organismu, že je pro něj extáze riziková. Potíže také mohou značit zdravotní problém.

S vodou by bolest pravděpodobně neměla souviset, i když je při užívání extáze důležité hlídat, aby měl člověk adekvátní množství tekutin, tedy ani málo ani příliš. Případný nedostatek nebo nadbytek tekutin by se však neměl projevovat bolestivě.

Pokud by se potíže opakovaly, bylo by na místě začít pátrat po příčině a nechat se vyšetřit u lékaře. A alespoň do doby, než budou vyloučeny zdravotní souvislosti extázi vysadit. Pro minimalizaci rizik je také vždy lepší dodržovat rozestupy mezi užitími extáze alespoň 2-3 měsíce, aby se tělo stihlo vrátit do normálu. Ze zdravotního hlediska totiž platí, že čím delší rozestup mezi jednotlivými užitími dodržíte, tím lépe.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality