Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Extáze, nepříjemné stavy, závislost

18.4.2021

Dotaz

Dobrý den, v květnu minulého roku jsem vyzkoušela polovinu extáze(koule) jenom půlku stavy byly dobré, pak za 4 dny jsem si dala další, no a v měsíci jsem měla 3 extáze. No a po té třetí jsem měla hnusný stav, nejspíš to bylo něčím říznutý.Tak jsem si dala pauzu, po půl roce v listopadu jsem si dala čtvrtku, protože jsem dostala z toho respekt. Ale ta čtvrtka mi i tak udělala dobré stavy. Jinak teď konstrukce jsem od listopadu ně měla nic. Ale stává se mi to že třeba večer dostanu na to chuť, myslím na to že bych si zase dala. No ale na druhou stranu se mi to hnusí, nechci být závislá. No ale prostě mám neuvěřitelné chutě si to sehnat. Jak je tohle vůbec možné když jsem to měla pouze 4 krát no. Mít po takové době chutě?

30701
 

Odpověď

Dobrý den,

je fajn, že takhle přemýšlíte nad svými zkušenostmi s extází a vidíte pozitiva i negativa. Píšete o posledním hnusném stavu po extázi oproti předchozím, důvodů pro to může být několik. Extáze obsahuje mimo účinnou látku také spoustu příměsí, které mohou vyvolat různé reakce. Důležitý je set a setting a také minimálně nekolikatýdenní pauza mezi jednotlivým užíváním, při které se může tělo zregenerovat. Je tedy určitě přínosné, že si teď dáváte delší pauzu.

Ptáte se na neuvěřitelnou chuť si extázi opět sehnat. Užívání drog s sebou vždy nese určitou míru rizika. V případě extáze může vznikat psychická závislost (nikoli fyzická). Vyznačuje se převážně těžko zkrotitelnou touhou po droze, chováním, při kterém je zájmem pouze drogu sehnat a nezájmem o to, co s drogou nějak nesouvisí. Stavy, které popisujete, známky závislosti nevykazují, na druhou stranu závislost může začínat nenápadně a chutě tam hrají velkou roli.

Vaše tělo si pamatuje příjemné stavy po užití extáze a v určitých momentech po nich opět zatouží. Je to srovnatelné s chutí dělat běžné příjemné aktivity a zažívat příjemné prožitky. V obou případech mozek vyplavuje hormony (serotonin a dopamin), jen droga to udělá intenzivněji, proto taky umí následně vyvolat intenzitvní chutě po dalším užití.

Napadlo mě zaměřit se na momenty, kdy se Vám tyto chutě rozjíždějí. Uvědomit si, zda se nejedná o nějaký vzorec, při kterém touha po droze představuje východisko z nějaké situace (např. z nudy, naštvání, bezmoci atd.). Pokud byste dokázala tyto momenty vysledovat, je možné si pak naplánovat jiný, neškodlivý, záložní plán na předejití této touze. Může to být sport, dobré jídlo, procházka. Cokoli, co Vám dělá radost a pomůže Vám od myšlenek nad užitím extáze.

Pokud byste měla zájem o odbornou pomoc, můžu doporučit tuto stránku. Dají se zde oslovit odborníci, se kterými si můžete bezplatně téma otevřít a třeba lépe Vaší situaci porozumět.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality