Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Špatné stavy po marihuaně

9.5.2021

Dotaz

Dobrý den zkusil jsem s kamarády marihuanu ve formě jointa. Měla mít vysoký obsah THC. Měl jsem jen pár potahů. Začalo to působit tak 5 až 10 minut po prvním potahu. Měl jsem z toho špatný stav bušení srdce, strach ze smrti, úzkost, deprese. Stav odezněl asi po 4 hodinách a druhý den bylo všechno v pořádku. Tři měsíce jsem neměl žádnou marihuanu, ale i tak se mi vrátil stav, který jsem měl při používaní, ale jen v mírnější podobě jednalo se opět o stejné pocity jako je strach úzkost deprese. Stav většinou po 2 hodinách odezněl. Spojoval jsem si tento stav s abstinencí nikotinu, kterou jsem započal den před prvním stavem. Abstinoval jsem od nikotinu 12 dní a pak jsem nechtěně měl znovu marihuanu s vysokým obsahem THC. Stav jsem z toho měl opět stejný stav úzkost deprese zvýšený tep. Po pár hodinách stav odezněl, ale druhý den jsem se k večeru začal cítit divně opět strach a úzkost, ale tentokrát jako kdyby jsem měl ještě zhoršený zrak. Další den, kdy tento dotaz píšu stejný pocit začal znova. Nejsem si tím jistý, ale nemohlo by se od začátku jednat o flashbacky z marihuany? Nemohl jsem tím, že jsem podruhé měl marihuanu spustit nějaký psychický problém? Je možné, že všechny špatné stavy odezní samy po dlouhodobé abstinenci? Zkoušel jsem o tom něco najít, ale našel jsem pouze smíšené informace, že to odezní samo nebo, že se jedná o psychický problém. Četl jsem taky, že celá situace může být problém pouze psychický a, když si řeknu, že tento stav odejde a uklidním se tak se to samo zlepší. Nevím co z toho je, ale pravda. Předem děkuji za všechny odpovědi.

30688
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Podobné pocity, jako že jste znovu pod vlivem, se nazývají flashbacky. Ty by měly opravdu po čase vymizet. Pokud se vrací nebo se opakují dlouhodobě, může být potřeba krátkodobé nasazení slabých antipsychotik ve spolupráci s psychiatrem.

Zároveň je každý vůči marihuaně jinak citlivý, obzvlášť, pokud se jedná o silnou (THC potentní) marihuanu a někomu se mohou rozjet stavy, které jsou běžnější při předávkování, bušení srdce, závratě, úzkost apod. S několika z nich máte opakovanou zkušenost i Vy sám. Jak sám píšete, je velmi těžké odhadnout, co je příčinou. Obdobně se totiž projevují i psychosomatické problémy a psychické problémy. Například úzkostné stavy se projevují také bušením srdce, obavami, ale i pocením či pocitem nedostatečného dechu či stažením krku. K tomu marihuana (i při jednorázovém užití) může opravdu vyvolat i duševní onemocnění, pokud k němu má člověk predispozice. Možné jsou tedy obě varianty. že vše postupně vymizí a vrátí se do normálu i to, že bude potřeba vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Vzhledem k tomu, že máte stavy po marihuaně opakovaně velmi nepříjemné, bylo by potřeba od ní zcela abstinovat, abyste jednak vyloučil tuto příčinu a také, aby k potížím už znovu nedocházelo. Může se totiž také jednat o signál těla či psychiky, že jim marihuana opravdu nesedí.

Držíme palce, ať je Vám brzy lépe.

Poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality