Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Marihuana, testy

9.5.2021

Dotaz

Dobry den, Dostal jsem v praci dovolenou a chtel bych to vyuzit ke konzumaci marihuany, problem ale je, ze pracuji jako ridic profesional (bus). Je mi jasne, ze 3dny pred nastupem do sluzby hulit nesmim (a samozrejme ani nebudu!), ale budu se muset dopravit na urcita mista autem a nerad bych prisel o papiry a praci. Mam 5g velmi silne marihuany a budu ji v podstate konzumovat od rana do vecera (postupne, ne naraz - 2jointy max). Drive, pred dvema roky nez jsem si nasel praci ridice, jsem byl chronicky uzivatel (taky silny vzorky a 2ks/den). Procital jsem si ruzne prace a studie a dopracoval jsem se k ruznym vysledkum. Na vasich strankach je info, ze z krve lze detekovat aktivni thc 12-48h, pro zmenu v jedne z Vasich odpovedi (konkretne dotaz 16289) byl odkaz na studii, kde byli uzivatele (a to i par chronickych) po 4,5h negativni. To sou dost protichudne informace. Nebo napriklad muj kamarad (chronicky uzivatel) PČR druhy den nic ,,nenalizal"... coz se stalo vicekrat (a byl jsem u toho). Jsem z toho zmateny. Chci si uzit par dni v lese na vandru s kamarady, bezstarostne se ,,odpalit na jinou planetu" a pote se vratit zpet do sveho zivota, ale jsem ve stresu z nasledku. Proto tedy... silna marihuana (5g), drive chronicky uzivatel (8let - po dvou letech velmi vyjimecne), 90kg, zrejme pomalejsi metabolismus, prubezne uzivani od rana do vecera... jak moc mi tyto faktory nahravaji k odbouravani thc z krve (slin), tak abych neprisel pri silnicni kontrole o papiry a praci. Po jak dlouhe dobe by mi mela klesnout hladina pod 2ng/ml, nebo aby mi to nezjistili vubec ze slin (viz muj kamarad)? Bojim se abych 30 hodin nehulil a stejne by mi tam nasli napr. 3ng, nebo jeste hur treba 15. Nebo po vykoureni vsech 5g mi to nenasli jeste nekolik dni. Poprosil bych Vas o vyjasneni techto lhut nalezeni v krvi a slin (informace sou vsude velmi odlisne) Dekuji a velmi si cenim Vasi odpovedi. S pozdravem

30687
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je dobře, že se snažíte zjišťovat podrobné informace a plánované užívání marihuany o dovolené plánovat tak, abyste sebe (ani nikoho jiného) nevystavoval riziku. Rozumím také tomu, že rozcházející se informace o dobách detekce tomu nepomáhají.

Pravdou však je, že rychlost odbourávání THC z těla je velmi individuální a proto se může doba možné detekce velmi lišit. Záleží jak na parametrech, které uvádíte (věk, frekvence užívání, potence marihuany, rychlost metabolismu) tak i na tom, jak je člověk odpočatý, najezený, apod. Roli hraje také to, kolik dní v kuse plánujete marihuanu užívat. Hodnoty, které jsou uváděny v různých tabulkách (včetně té naší) jsou proto pouze orientační a mohou se poněkud rozcházet.

Článek, na který odkazujete uvádí, že: "hlavním zjištěním vyplývajícím z  našich experimentů je, že zatímco u rekreačních uživatelů hladiny THC nejsou detekovatelné již po 4,5 hodinách po užití konopné drogy, u chronických uživatelů jsou za tuto dobu stále měřitelné. Navíc někteří chroničtí uživatelé si velmi pravděpodobně udržují jakousi ustálenou hladinu THC v krvi". Je však otázka, zda užívání vysokopotentní marihuany několik dní v kuse se dá ještě označit za rekreační užití. Rekreační uživatelé v citovaném experimentu užili svou běžnou marihuanovou cigaretu a pak dalších 24 hodin nesměli užít další dávku. Z pohledu tohoto experimentu by Vámi popisovaný scénář průběžného užívání od rána do večera po dobu několika dní spadal rozhodně do chronického užití a lhůta 4,5 hodiny by tedy nebyla relevatní.

Lze předpokládat, že Vámi zmíněný časový odstup třech dnů bude dostatečný na to, abyste neměl aktivní metabolity THC v krvi. Podpořit odbourávání THC z těla lze například dostatkem tekutin a doplněním vitamínů a minerálů. Kdy však dojde k překročení hranice 2ng/ml nelze z výše zmíněných důvodů odhadovat. Vždy je proto lepší snažit se co nejvíce přiblížit horní hranici uvedeného intervalu v orientační tabulce. Přesně to však bez laboratorního měření zjistit nelze. Nicméně, pokud chcete předem zjistit, jak by Vám vyšel slinný či močový test, bude nejspolehlivějším způsobem takovýto test koupit a vyzkoušet. PČR nejčastěji využívá slinné testy Drugwipe (např. tento), lze jej volně zakoupit na internetu. Močové testy jsou pak volně k dostání ve většině lékáren.

Přemýšlím také nad možnými následky pro vaši profesi řidiče v případě, že byste při kontrole PČR měl pozitivní orientační test a následně jel na krev a čekal pak až několik týdnů na výsledky. Zejména pokud by na místě došlo k zadržení ŘP. I z tohoto pohledu by bylo vhodné si před usednutím za volant test nejprve vyzkoušet.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality