Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kodein za volantem

11.5.2021

Dotaz

Dobrý den, byl jsem zastaven hlídkou PČR a byl podroben na dechovou zkoušku alkoholu-negativní. Poté na drogy-první pozitivní a druhý taktéž na opiáty, poté jsem šel na krevní zkoušku. Užívám calcium-carbonicum-kodein na syndrom dráždivého tračníku, který mám napsaný a namíchaný od obvodní lékařky. Řidičský průkaz mi nebyl zadržen. Mám se bát o řidičský průkaz, popř. mám si od doktorky zažádat o svolení že s tímto lékem mohu řídit? Děkuji za odpověď.

30685
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Je opravdu možné, že orientační testy zachytily kodein, který máte namíchaný v léčivu od lékařky. Proto je dobře, že jste jel na krev. Jinak byste byl rovnou posuzovaný jako pod vlivem. Krevní rozbor přesně určí, o jakou konkrétní látku se jednalo a jaké bylo její množství. Užívání léku můžete následně při správním řízení doložit lékařskou zprávou, pokud by to bylo potřeba.

Zda se máte bát odebrání řidičského průkazu nedokážeme odhadnout. Bude pravděpodobně záležet mj. i na dávkování léku a Vašem metabolismu, také na tom, jak dlouho před jízdou jste lék užil apod. Z tohoto hlediska by to bylo lepší probrat ještě s Vaší lékařkou. Pokud by se s lékem nemělo řídit, měla by Vás o tom informovat. Případně se můžete informovat telefonicky v některé toxikologické laboratoři, kde by o tom měli mít více informací.

Pokud se s tímto lékem může řídit, máte pravdu, že by bylo lepší v autě vozit potvrzení od lékařky. Mohlo by to předejít komplikacím i v budoucnu, ale je otázka, do jaké míry k tomu bude PČR přihlížet. Může se to lišit hlídka od hlídky.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality