Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Psychotesty a vrácení ŘP

15.5.2021

Dotaz

Dne 13.2.2021 jsem byl kontrolován, naměřeno 0,25 promile. Řidičský průkaz mi byl vrácen, neboť jsem po obědě (dal jsem si 2 piva, že nikam již nepojedu) dostal telefonát, že musím odjet v důsledku Coronaviru do 19:00 na měsíc do Německa, kde jsem do 12.3. pobýval na hotelu. Byl jsem si nakoupit a risknul jízdu. 15.3. jsem byl odevzdat řidičský průkaz s tím, že mi může být po 3 měsících vrácen jako dobrému řidiči bez přestupku, t.j. 16.6.2021, dokonce mi i na přestupkové komisi pomohli vyplnit náležité doklady k vrácení, potřebuji prý jen potvrzení lékaře a psychotesty. Bohužel lékař mi poslal na vyšetření psychiatrie, kde mi bylo řečeno, že musím být u něho rok zaregistrován a chodit týdně na kontrolu, takže policejní ujištění na 3 měsíce mi přijde jako lhaní. Nevím nyní co dělat, po odečtení odchylky Drägru 0,24, jsem měl O,O1 promile, a tento trest mi připadá dost krutý. Děkuji předem za vzkaz.

30683
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Je nám jasné, že je pro Vás situace nepříjemná.

Zde najdete, jakým způsobem by mělo probíhat vrácení ŘP. Co se týče lékařského potvrzení, pokud se u řízení pod vlivem alkoholu jednalo o jednorázovou událost, mělo by stačit přímo od Vašeho praktika. Minimálně roční abstinence doložená psychiatrem se dokládá v případech, že jste byl nahlášen na úřadě jako osoba nezpůsobilá k řízení motorového vozidla z důvodu závislosti na alkoholu, viz článek ZDE. Toto by mělo být možné ověřit u Vašeho praktického lékaře - jaký je důvod, že Vás na psychiatrii posílá.

Dále potřebujete tzv. dopravně psychologické vyšetření (psychotesty), které provádí v ČR asi 260 akreditovaných dopravních psychologů. Vyhledat je můžete v rámci uvedeného odkazu podle toho, které máte nejblíže a oslovit je, jaké mají kapacity, aby se celý proces urychlil. Více informací o dopravně psychologickém vyšetření si můžete přečíst například zde.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality