Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kratom, abstinenční syndrom

17.5.2021

Dotaz

Dobrý den, asi před 2 lety jsem začal užívat Kratom. Bohužel těch informaci na internetu bylo málo a nevěděl jsem že na tom vzniká fyzická závislost. Nic méně plánuju do měsíce přestat. Chtěl bych se jen zeptat, existují nějaké léky bez receptu, tedy volně prodejné které se daji použit při odvikani závislosti na opiatech? Děkuji

30682
 

Odpověď

Hezký den,

díky za Váš dotaz, předně bych chtěla ocenit Vaši motivaci a podpořit Vás v rozhodnutí s užíváním Kratomu přestat. Váš dotaz směřuje k možnostem úlevy od odvykacích stavů vyvolaných absencí od opiátů (kam je někdy řazen i Kratom).

Mezi běžné abstinenční příznaky obvykle patří bolesti svalů a kloubů, potíže se spánkem, slzení očí/nosu, návaly horka, horečka, snížená chuť k jídlu a průjem. I po psychické stránce se mohou objevit projevy emoční nestability. Tyto obtíže obvykle přetrvávají cca 3 dny a při dobrém fyzickém zdraví by měly být zvládnutelné v domácím prostředí. K úlevě od bolestí kloubů a svalů či horečky lze využít běžně dostupné léky jako je ibuprofen či acylpyrin. Se zažívacími obtížemi může pomoci například Imodium, proti nevolnosti a zvracení pak běžně dostupný Kinedryl či Omeprazol. Proti nevolnostem lze využít také například zázvorový čaj či bonbóny.

Při odvykání je důležitý dostatek odpočinku. Pijte hodně vody a jezte pravidelně v malých dávkách. Pro navození lepší psychické pohody je možné využití relaxačních technik jako je meditace či jóga. Případně se věnovat oblíbeným volnočasovým aktivitám, u kterých víte, že se obvykle cítíte dobře. Více zde v aj.

Pokud by obtíže přetrvávaly déle než týden, tak bych určitě doporučila navštívit lékaře, který Vám poradí medikaci přímo na míru Vašim obtížím.

Držím Vám palce ve Vašem úsilí!

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality