Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Testy, Ritalin při práci, přechod na Mefedron

19.5.2021

Dotaz

Dobrý den, předně bych vám chtěl poděkovat za kvalitní práci, kterou odvádíte. Nic podobného jsem na českém internetu nenašel. K mé otázce. Jsem v situaci, kdy čas od času potřebuji zasednout k práci a soustředěně a vytvrale pracovat na finalizaci projektů. V rámci těchto sprintů využívám Ritalin v dávkách mezi 60-120mg denně. Kdykoli procházím tímto sprintem, řízení auta přenechávám ženě a i následně 36 hodin po posledním požití se vyhýbám řízení. Obávám se přitom zejména pozitivního testu na amfetaminy. Když jsem četl informace na tomto fóru, vychází mi, že abych měl "úplnou jistotu", bylo by třeba po posledním požití nesedat za volant 72 hodin. Chci se chovat bezpečně a nikoho neohrožovat, nicméně 72 hodin mi přijde extrémně hodně a dodržování těchto dvojnásobných odstupů je pro mě těžko realizovatelné. Riziko pozitivního testu se ale nechce podstupovat. Známý mi v tomto doporučil Mephedrone, který dle jeho tvrzení není zjistitelný standardními namátkovými testy. Prosím o potvrzení, či zpochybnění jeho tvrzení + potvrzení, doplnění, či opravení mých předpokladů výše. Předem moc díky! S pozdravem Anon z Hradce

30680
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz i za ocenění naší práce. Je dobře, že se snažíte dodržovat rozestupy mezi užitím a řízením.

Máte pravdu, že doby detekce jednotlivých látek v organismu se mohou individuálně lišit. Někomu postačí 48 hodin a u někoho je lepší, když si ponechá rezervu a dobu protáhne na 72 hodin. Abyste zjistil, jak na tom jste, můžete se zkusit otestovat sám testy z moči a/nebo ze slin, které jsou dostupné na internetu a v lékárnách.

Psychiatrický lék Ritalin, který se též používá jako substituce pervitinu, má oproti Mefedronu alespoň jasné složení. Pod názvem Mefedron se prodává více různých látek ze skupiny Kathinonů, které mají různou "kvalitu". Kromě nevyzpytatelného složení hrozí ještě záměna s jinou stimulační látkou, tak i to, že bude obsahovat nebezpečné příměsi. Oproti Ritalinu je také velmi obtížné odhadnout dávkování, i účinky mohou být odlišné a snadno se můžete dostat do intenzivnějšího stavu, než jste měl původně v plánu. Následně díky tomu mohou nastat i velmi nepříjemné stavy neslučitelné s prací. Zároveň po Mefedronu dochází k velmi nepříjemným dojezdům, které jsou typické nadměrnou únavou a neschopností koncentrace. Podobně jako na Ritalinu na něm může poměrně rychle vzniknout závislost, protože má rizika srovnatelná s ostatními stimulanty. Ty mohou sice jednorázový výkon podpořit, ale energii si vyberou zpět. Velké riziko je také v pravidelnosti užívání. Zajímavý rozhovor na téma užívání drog k podpoře výkonu v práci si můžete poslechnout zde.

Mefedron je od roku 2013 na seznamu zakázaných látek. Co se týče jeho záchytu, tak v běžných orientačních testech by se neměl ukázat, protože se jedná o odlišnou chemickou látku. Nicméně podle některých internetových diskuzních fór uživatelů a experimentátorů došlo po užití Mefedronu k falešně pozitivnímu orientačnímu testu na met/amfetaminy. Následný toxikologický rozbor v laboratoři ho už odhalit může. Pokud byste však na rozbor nejel, byl byste rovnou posuzovaný na základě orientačního testu jako pod vlivem. S dostatečným rozestupem od užití se tedy vždy vyplatí rozbor krve absolvovat kvůli šanci na podlimitní množství. Ve vztahu k řízení je ještě důležité uvést, že samotné řízení po něm může být rizikovější právě díky popsaným negativním účinkům nehledě na testy. Rychlejšímu odbourání z těla pak může mírně napomoci pohyb a zdravá životospráva, tedy dostatek spánku, odpočinku, pestré stravy, tekutin, minerálů a vitamínů v běžném dávkování.

Více informací o Mefedronu si můžete přečíst například tady a v angličtině pak na stránkách Erowidu.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality