Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Metamfetamin, užívání léků, bušení srdce

22.5.2021

Dotaz

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako spoznám svoj životu ohrozujúci stav a či sa z medicínskeho hľadiska vystavujem veľkému riziku hazardovanie so životom. Pervitín beriem približne od 20.februára tohto roku a od začiatku som dávala už niekoľko-dňové ťahy. Od samého začiatku som maximálnu pauzu mala 17dní ale stalo sa tak len raz a bežne vydržím bez dávky maximálne týždeň. Nesnažím sa už robiť niekoľko-dňové ťahy, väčšinou ostávam pri jednom večeri ale skoro stále sa prekopnem a dostávam sa do niekoľkohodinových stavov delíria, závratov, potenia a neutišítelneho tlkotu srdca. Väčšinou už neviem ani komunikovať, pretože neviem pospájať slová do vety. Najvyšší tlak som si doma namerala 166/120 s tepom 120. Chcela by som sa spýtať najmä na momentálnu situáciu, pretože som začala chodiť k psychiatrovi a začala brať fevarin a atarax. Zatiaľ sú to dva týždne čo ich beriem, ale s tým, že som v minulosti už tieto lieky brala(pol roka dozadu cca). Tento týždeň beriem už 100mg fevarinu, atarax podľa potreby. Chcem sa spýtať, predvčerom som zobrala dvojitú dávku fevarinu(2x100mg) kvôli ťažkému panickému ataku(okolo 17hod), skombinovala to asi so 6tabletkami ataraxu, to by bolo ešte ok, len na druhý deň okolo 19hod som užila pervitín, nie takú dávku ako obvykle, polovičnatú(0.1), zobrala som lieky(predpísaných zatiaľ 100mg), zapila ich redbullom a zároveň neskôr pila aj alkohol(4x 0,4 37% tatratea) po asi 3mesiacoch, alkohol piť nezvyknem.. fajčila som ešte v priebehu pár hodín marihuanu a okolo 2 som prišla domov. Chcela by som vedieť, či sa ešte môžu prejaviť nejaké následky tejto kombinácie a či mi to môže ovplyvniť nejak triezvenie, dojazdy pervitínu aby som vedela ako reagovať. Prvé hodiny odkedy som prisla domov som mala neskutočnú zimnicu ale teraz je už moje telo relatívne celé zahriate, poriadne sa potím, cítim tlak v hlave a v očiach. Jediné čo pociťujem je obrovská únava, závraty a strašne silný a hlasný tlkot srdca, kvôli ktorému nemozem zaspať (je to pocit ako keby mi malo vyskočiť z hrude). Cítim mierne bolesti, pichanie na ľavej časti hrudi, no nič viac. Chcela by som vedieť to môže mať následky či už krátkodobého alebo dlhodobého hľadiska. Ďakujem predom za odpoveď.

30678
 

Odpověď

Dobrý den,

díky za dotaz. Je určitě dobře, že se zajímáte o rizika užívání pervitinu v kombinaci s léky a dalšími látkami. Bohužel nemáme v týmu doktora, který by mohl situaci posoudit z medicínského hlediska. Odpovídám proto za naši drogovou poradnu.

Z toho co píšete o tom, jak Vaše tělo reaguje, o Vás mám poměrně velké obavy. Kombinace FevarinuAtaraxu, pervitinu, THC a alkoholu je opravdu velmi nebezpečná a může být až život ohrožující. V příbalových letácích léků je přímo uvedený zákaz kombinace s alkoholem. Taktéž kombinace pervitinu pouze s těmito psychiatrickými léky s sebou nese velmi vysokou míru rizika. Mimo jiné popisujete silný a hlasitý tlukot srdce. Atarax může být spojen se zvýšeným rizikem poruchy srdečního rytmu, který může být život ohrožující. To může vysvětlovat Vaše nepříjemné stavy při kombinaci s pervitinem, který tepovou frekvenci také výrazně zvyšuje.

Jak poznat život ohrožující stav je důležitá otázka. Může to mít velmi podobné projevy, jaké popisujete, které neustupují nebo se stupňují. V případě nejistoty je vždy lepší zavolat rychlou záchrannou službu, kde to s Vámi může operátor/ka vyhodnotit a podle toho rozhodnout, zda pro Vás pošle sanitku.

Zajímáte se také o následky kombinace výše zmíněných látek a ovlivnění dojezdů z pervitinu. Jedno hledisko je krátkodobý stav, který sama popisujete jako velmi nepříjemný. Jedná se opravdu o extrémní zátěž na organismus. Z hlediska psychiky, je užívání drog a alkoholu nebezpečné v tom, že jde proti psychiatrické léčbě. Pervitin, marihuana i alkohol mají negativní vliv na hladiny neurostransmiterů v mozku (serotonin, dopamin, noradrenalin), které se Fevarinem a Ataraxem (pravděpodobně ve spolupráci s lékařem) snažíte stabilizovat. Z toho hlediska je velmi důležité i dodržování jejich předepsaného dávkování. Zároveň pervitin může negativně prohlubovat krátkodobé i dlouhodobé psychotické stavy i ve formě panických poruch, zejména, jestli jste k nim náchylná. Pokud máte důvěru ve Vašeho doktora, tak by bylo dobré vše konzultovat přímo s ním, protože může zohlednit všechny faktory, které do léčby vstupují. Případně se dá obrátit na tuto anonymní lékařskou poradnu, kde by Vám zmíněná rizika dokázali ještě více vysvětlit z medicínského hlediska.

Co se týče dojezdů, budou pravděpodobně náročnější, než při samotném užití pervitinu. Zmírnění dojezdů můžete podpořit dopřáním si více odpočinku, dostatkem tekutin, přísunem zdravé stravy, vitamínů, minerálů a snahou o psychickou a fyzickou pohodu.

Z Vaše textu vyplývá, že Vám užívání způsobuje spoustu nepříjemného. Zmiňujete nadměrné pocení, tlukot srdce, úzkosti, píchání v hrudníku a z toho vyplývající obavy o zdraví. Ráda bych Vás proto podpořila k pauze od užívání drog. Mohlo by být přínosné, zkusit si zmapovat důvody, proč se takto rozhodujete pro kombinaci více látek ve velkém množství. Pokud byste dokázala důvody pojmenovat, dalo by se poté pracovat na změně a zaměření se na jiné činnosti, které by pro Vás nebyly takhle škodlivé. Možností je také spolupráce s odborníky, například ve formě terapie, kde to lze prozkoumat hlouběji.

Držíme palce, ať je Vám brzy lépe.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality