Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Asentra, extáze, MDMA, LSD, amfetamin, kokain, antidepresiva

8.6.2021

Dotaz

Dobrý den, nikde jsem na můj dotaz nedostala komplexní a užitečnou odpověď, tak dotaz směřuji na Vás. Již několik týdnů beru AD Asentru, kvůli HPO a jelikož se blíží léto a většina podniků už téměř naplno otevřelo, ráda bych je navštívila s tím, že bych měla záměr užívat drogy. Před AD jsem brala z těch více dostupných, např. XTC, mko, LSD, amfetamin, kokain atd. Bohužel teď, když jsem na AD mám strach ze serotoninového syndromu a chtěla bych se zeptat, jaké látky užívat v kombinaci s Asentrou (AD SSRI), abych předešla co největším nežádoucím a nebezpečným účinkům? Mám problémy s alkoholem a nerada bych alkohol zvolila jako jedinou možnost náhrady drog.

30674
 

Odpověď

Dobrý den,

děkuji za dotaz - je fajn, že si ověřujete informace předtím, než se rozhodnete něco užít.

V naší poradně nepracují lékaři, ale z dohledatelných informací můžu říci, že co se týče kombinace SSRI antidepresiv a extáze (MDMA), tak se jedná o rizikovější užití. Jak sama píšete, je zde riziko vzniku serotoninového syndromu, ale není tak vysoké jako např. u IMAO antidepresiv. Zároveň je třeba počítat s určitým rizikem, že užití drogy může mít vliv na Vaši léčbu.

Co by pro Vás mohla být podstatná informace, tak že u SSRI je pravděpodobné, že celkový prožitek z extáze bude menší než obvykle. Nedoporučuje se tedy v případě neúčinnosti užívat další dávky. Pravděpodobně se dostaví pouze krátký stimulační efekt, nikoli „klasický" zážitek. Problémové může být i samotné složení látek - často jsou v nich přimíchané věci, které ve společné kombinaci se SSRI mohou být životu nebezpečné (např. DXM).

Nicméně podle této tabulky by kombinace SSRI a MDMA neměla značit zvýšené riziko - neberte to však jako doporučení. Podobná rizika spočívají i v užití kombinace kokainu s amfetaminem. Co se týče kombinace SSRI a LSD, je třeba počítat s tím, že tato kombinace může nepředvídatelně změnit účinky a průběh a je zde podobné riziko serotoninového syndromu jako u extáze.

V dotazu se zmiňujete i o alkoholu. Rád bych, aby zde zaznělo, že podle tabulky Tripsit je kombinace SSRI a alkoholu pro tělo rizikovější než výše zmíněné látky, a to především pro zvýšenou zátěž orgánů jako jsou játra, ledviny atd.

O žádné kombinaci tedy nemůžu říci, že by byla zcela bezpečná. V případě, že se však rozhodnete užít některou z látek, dodržujte pravidla bezpečnějšího užívání a ideálně informujte někoho z přátel o této kombinaci. Pro detailnější zodpovězení Vašeho dotazu ještě doporučuji konzultovat přímo s lékařem, ideálně který se věnuje drogové problematice. V případě potíží neváhejte kontaktovat linku 155.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality