Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Dopady užívání pervitinu

16.1.2017

Dotaz

Zdravím.. vím že užívání pervitinu nikdy nebude životu prospěšné ale mám jednu otázku.. zmírnit devastujici účinky pervitinu tím, že budu dodržovat normální spánkový režim (každý den spat, nikdy se mi nestalo že bych třeba 2 dny nespal ) dodržovat pitný a jídelní režim. Ne přehánět to a využívat mikrodavkovani. Pozoruji na sobě menší změny v chovani, ale nic drastického.. pervitin, dá se říct, využívám k tomu abych lépe zvládal noční směny v práci, když mám ranní nebo odpolední tak to nepotřebuji takže četnost užití je u mě jeden týden v měsíci, pak třeba 2 až 3 týdny abstinuji a pak znova 5 dní za sebou využívám energie z pervitinu na snadnější zvládnutí nočních směn. Přesto ale každý den spím a jím. Sice nejím tolik, jako když abstinuji ale to je tím, že se při ,,čisté hlavě" přežírám takže mi to vlastně neuškodí.. chci se o problematice užívání pervitinu dozvědět co nejvíc, abych popřípadě věděl, co se s mým ťelem a myslí děje,kdyby se něco dělo jestli mi rozumíte. Děkuji za odpověď.. Josef

32316
 

Odpověď

Dobrý den Josefe,

užívání drog včetně pervitinu s sebou vždy nese riziko poškození organismu. Konkrétně u stimulantů, kam patří pervitin, to může vést kromě tělesných komplikací (např. odvápnění organismu, poškození zubů, nákaza infenčními chorobami při sdílení pomůcek pro užívání, atd.) také k psychickým problémům. V této souvislosti je často zmiňována např. toxická psychóza, náhlé změny nálad, pozvolná emoční oploštělost atd.

Rizika spojená s braním se dají částečně zmírnit tím, že se budete snažit o pravidelný režim, dostatečný spánek a výživu a nebudete zvyšovat frekvenci užívání. Z toho co píšete, se Vám toto prozatím daří, což oceňuji. Na druhou stranu se občasně v praxi setkáváme s velmi podobným popisem historie "mikroužívání", které se ve chvílích, kdy v životě dojde k nečekané změně (např. ve smyslu psychicky náročné události) mívá tendenci transformovat do intenzivnější formy braní a s ní propojených dopadů na dotyčného (vše je samozřejmě velmi individuální). Rozhodnutí zdali nadále riskovat či nikoliv necháváme na Vás. Pokud byste měl pocit, že se Vám Vaše užívání vymyká a jak sám píšete, že se "něco děje", nebojte se co možná nejdříve vyhledat pomoc. Můžete se obrátit na naši webovou poradnu nebo vyhledat některou z odborných adiktologických služeb, viz přehledná mapa.

Ve svém dotazu dále píšete, že se chcete dozvědět o pervitinu co nejvíce, zejména o tom, co se při jeho užití děje s Vaší myslí a s Vaším tělem. Tento mechanismus je hezky znázorněn v aplikaci Jak působí drogy v tělě a v mozku.

Zdraví poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality