Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Rizika při užití extáze

4.4.2017

Dotaz

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká rizika s sebou přináší extáze. Bylo mi nabídnuto, že si ji můžu na jedné akci s dalšími 2 osobami rozřetit. Je riziková kombinace extáze s alkoholem nebo marihuanou? Jak dlouho trvají účinky a do jaké míry je snížen účinek rozdělením tabletky? Děkuji za odpověď.

32178
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a oceňujeme to, že se zajímáte o možná rizika související s užíváním extáze před případným vyzkoušením.

Po užití extáze se mohou dostavit pocity podobné závrati, nevolnost až zvracení, strnulost čelistí, nadměrné pocení, rozstřené vidění či halucinace. Mezi další často zmiňovaná rizika patří přehřátí organismu v důsledku toho, že konzument extáze nemusí vnímát žízeň a únavu a může tak přetížit svůj organismus. Paradoxním rizikem je také nadměrná konzumace více litrů vody, což může tělu škodit až vyvolat kolapsové stavy. Po odeznění samotných účinků se také často objevuje takzvaný dojezd. Tento stav se vyznačujě únavou, nervozitou, celkovým poklesem nálady a může trvat i několik dní. V některých případech může časté užívání extáze dopomoci k vzniku depresí.

Dalším poměrně reálným rizikem při užívání extáze je to, že narazíte na takzvanou "fake" tabletu, která obsahujě kromě MDMA (účinná látka extáze) látky úplně jiné a nebo je tvořena pouze z nich. Tyto látky vydávané za extázi (například: DOB, PMA a jiné z kategorie designers drugs) jsou velmi nepředvídatelné a snadno může dojít k předávkování.

Psychoaktivní látky působí na každého jedince individuálně a mnohonásobně více to platí při jejich kombinacích. Proto je kombinování různých drog považováno všeobecně za rizikové. Například kombinace extáze a alkoholu představuje riziko vetší zátežě jater, celkové dehydratace organismu, neodhadnutí množství alkoholu a následné ztráty koordinace a výpadků paměti.

Účinky extáze se dostaví zhruba do 1 hodiny od užití a mohou trvat až dalších 6 hodin. Když užijete třetinu tablety, tak samozřejmě zmírníte jak pozitivní, tak negativní účinky extáze. Nelze však říci do jaké míry, protože tablety mohou obsahovat velmi rozlišné množství účinné látky. Konzumace tablet po částech je obvykle zmiňována mezi pravidly bezpečnějšího užívání. Další rady, kterých je dobré se při experimentu s psychoaktivními látkami držet, si můžete přečíst například na těchto stránkach.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality