Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Kratom, závislost

13.6.2021

Dotaz

Zdravím poradno. Již jsem tři měsíce a půl čistý od metamfetaminu a marihuany, bral jsem perník asi devět let, a trávu asi třináct. Je mi o mnoho lépe, lépe se mi funguje, přemýšlí v práci mi přidali peníze a celkově vztahy a čistota vnímání jestli to tak můžu nazývat je lepší a snesitelnější.. Alkohol mi nikdy moc nechutnal a nebralo mě to, ovšem našel jsem si "náhražku" kratom který mi v mých bazicich chvílích kdy bych si perník extrémně chtěl dát opravdu uleví a potlačí to "abstinenční příznaky" .. ovšem už ho beru něco přes měsíc a v poměrně vysokých dávkách.. klidně i 30g denně.. vždy vysadím na dva tři dny v týdnu a potom si ho znovu objednám a jedu si na tom, nedělá mi to žádné problémy spíš naopak mi to docela pomáhá dělat činnosti které by mě jinak spíš nervovali.. ovšem bojím se že si vypěstuji fyzickou závislost, jak dlouho trvá přibližně vznik fyzické závislosti? Psychickou už asi mám, snažím se to vysadit dřív než to bude horší, než to začne dělat problémy.. chci být už v pohodě, je mi bez těch drog dobře, a nechci ani ten kratom.. jaká je šance že že už jsem fyzicky závislí? Děkuji za reakci ????

30673
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Předně bych chtěla ocenit Vaši motivaci a vůli abstinovat od pervitinu a marihuany. Je znát, že Vám abstinence přinesla spoustu pozitivního a že jste si vědom jejích přínosů ve Vašem životě. Zároveň je super, že se snažíte předejít další závislosti a dohledáváte si informace.

Kratom bývá často vykreslován převážně v pozitivním světle, jeho užívání s sebou však nese určitou a nezanedbatelnou míru rizika. Jedním z nich je právě vysoký závislostní potenciál. Mezi fyzické abstinenční příznaky může patřit bolest kloubů a svalů, rýma, pocení, třes, průjem či zvracení, nespavost, zhoršená koncentrace, sucho v ústech atd. Často bývají stavy připodobňovány odvykání z opiátů. Co se týče Vámi zmiňované doby vzniku fyzické závislosti, různí se v závislosti na mnoha faktorech, jako je délka a intenzita užívání, sklony jedince k závislostnímu chování, kvalita substance atd. Fyzickou závislost sám u sebe s jistotou zjistíte až ve chvíli, kdy kratom vysadíte a budete na sobě výše zmíněné příznaky pozorovat. Uvádíte celkem vysoké užívané dávky, po jejichž vysazení abstinenční syndrom vyloučit nelze.

Stále je však o kratomu celkem málo dostupných spolehlivých informací. Pokud by Vás zajímalo více, z českých webů mohu doporučit například tento článek.

Pokud byste se rozhodl pro úplnou abstinenci od kratomu, ráda bych Vás v tom podpořila. Přínosem by mohlo být kontaktování odborníka, který by Vám mohl být podporou při odvykání. Může jít například o formu terapie nebo adiktologické poradny. Píšete, že byste kratom rád vysadil dřív, než začne dělat problémy. Zároveň je Vám podle Vašich slov bez drog dobře. Napadá mě možnost zkusit kratom vysnižovat postupně, aby došlo ke zmírnění možných abstinenčních příznaků. Zároveň by mohlo být dobré nemít ho u sebe velké zásoby a například si rozdělit dávky na jednotlivé dny, kdy už bude docházet k jejich zmenšování. Stejně tak je dobré i nadále myslet na pauzy mezi užíváním, které by se daly v rámci cesty k abstinenci prodlužovat.

 

Zdraví poradna EXTC

 

 

 

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality